2374

Бизнесът пита как ще се удостоверяват зелените сертификати

С пореден проблем покрай въвеждането на зелените сертификата се сблъска бизнеса в Пловдив, само часове след като изтече гратисния период. Търговци и ресторантьори се оплакват, че на практика, дори и да искат да спазят разпоредбите на Министерството на здравеопазването, това няма как да се случи, заради недомислици в новите мерки. 

Михаил Колев - управител на магазин за строителни материали под тепетат, разказа за "Марица" от къде идва проблемът. "От сутринта имаме влезли общо 12 клиенти, като 9 от тях показаха зелен сертификат. За двама от тях съм почти сигурен, че представиха чужд ваксинационен документ. Служителите ми са изтеглили пиложението, което дава възможност за валидиране на сертификата за ваксинация чрез сканиране на QR кода. Проблемът е че нямам как да изискваме личен документ, с който да удостоверим, че въпросният документ се отнася за лицето, което го представя" обаяснява Колев.

В най-големите групи и страници в социалните мрежи вече се разпространяват десетки реални сертификати, които потребителите могат да свалят на мобилните си устройства. Проверка на "Марица" покза, че това са реални здравни документи на ваксинирани лица, които обаче незнайно как са попаднали в мрежата и стотици тарикати вече са ги свалили и ги ползват за да заобиколят новите мерки.

Проверка на личните документи могат да извършват единствено компетентните длъжностни лица, определени със закон. На първо място това са органите на полицията с цел установяване на самоличност, проверка за редовност на документите или предотвратяване на престъпление. Освен тях контролните органи на различните здравни и финансови държавни и общински учреждения също имат право да изискват лична карта в определни случаи.

Гардовете на охранителните фирми също могат да изискват личен документ при влизане или излизане в охранявани частни обекти като зали, стадиони или заведения. Подобна частна охрана обаче имат само нощните клубове, но не и ресторанти, сладкарници и кафенета. 

Според редица малки и средни бизнеси в Пловдив точно тази неуредица ще създаде огромни проблеми както на клиените им, така и на тях самите. "Така ще стигнем до патовата ситуация, в която ние ще спазваме всички разпоредби и пак ще сме в нарушение, ако дойде проверка и установи, че има лица с фалшиви или чужди зелени сертификати" обяснява Колев. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
доня Сандовал

доня Сандовал

25.10.2021 | 13:27

Аре сега не можел да иска лична карта, как я показваш при Еконт, кога има да си взимаш платежното нареждане, не че тия сертификати са тъпотия!

Отговори
1 0
Гопето

Гопето

25.10.2021 | 11:30

То за това се иска малко ум и логична мисъл от тия в МЗ...

Отговори
8 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?