Следвайте ни

Бивш медик: Кварцовата лампа е дезинфектант срещу COVID-19

viber icon

Кварцовата лампа е дезинфектант, който може да помогне в борбата с COVID-19. Това твърди  медик, който е работел някога в АГ-отделението на Първа градска в Пловдив. Именно този метод са използвали българските лекари през 60-те години, за да предпазят болничната среда от появата на микроби. 

„Облъчвахме родилната зала, защото ако не се поддържа  в изправност могат да се пренесат зарази от един човек на друг. Имахме по 3 раждания на легло в залата и след като се почисти и измие включвахме кварцовата лампа. Макар че клиниката беше много претоварена с пациенти, ние не допускахме зарази. Облъчвахме стаята, завивките или мебелите профилактично, за да бъде стерилна залата, в която ще влезе следващия човек. Лампите са много мощни и не остава нито една бактерия. Може да се прилага безотказно и сега“, обяснява бившият медик. 

Методът се използвал по-често през зимата и есента, но се случвало и през лятото да го прилагат при критични ситуации. Профилактиката се правела след всеки пациент или в края на работния ден за 30 минути. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?