49
Следвайте ни

Бионтек: COVID ще бъде управляем, но ще остане още няколко години

Бустерни дози могат да се прилагат на всеки 12 или 18 месеца в бъдеще

viber icon

Съоснователят и главен медицински директор на Бионтек, германската фирма, която разработи ваксина срещу COVID-19 заедно с Пфайзер, заяви, че коронавирусът ще бъде управляем. 

„Той вече е под контрол“, заяви вчера Йозлем Тюреджи пред американския канал за бизнес новини CNBC. 

„Ще трябва да се върнем към нова нормалност, защото този вирус ще ни съпътства още няколко години“, добави Тюреджи. 


На въпрос за опасения относно новите варианти на коронавирус тя каза, че Бионтек „непрекъснато следи тези предстоящи варианти и се очаква да има още“.

„За всички тези варианти, които в момента се разпространяват, изглежда, че само бустерите, връщащи намаляващите имунни антитела до високи нива, са подходящи и защитават“, каза тя.
Тя допълни, че бустерните дози могат да се прилагат на всеки 12 или 18 месеца в бъдеще. 

„Трябва обаче да продължим да следим, защото може да се появят варианти, за които сегашните ваксини не дейсгват. И за това се подготвяме да бъдем все по-бързи в случай, че трябва да се адаптираме към евентуален нов вариант.“, каза тя.

Основният акцент на компанията Бионтек е върху „пионерски индивидуализирани имунотерапии“ за лечение на рак и използване на РНА технология, която стимулира собствения имунен отговор на организма.

„Вече имаме познания за имунните механизми и как те могат да бъдат използвани срещу вируси и можем да използваме това“, каза Туреджи.

„Нашата технология РНК, комуникира с имунната система и я научи как да реагира срещу нов враг с висока точност. "

„И тази технология, тъй като бяхме я използвали в клинични изпитвания при пациенти с рак, вече беше узряла. Знаехме как да провеждаме клинични изпитвания с него, как да лекуваме хората с него и как да настроим производствения процес“, добави тя.

Това е причината компанията да успее да разработи ваксина за по-малко от година.

Шахин и Тюреджи са родени от родители имигранти от Турция, които се преместват в Германия през 60-те години.

54-годишната Тюреджи, дъщеря на турски хирург в Германия, съосновава базираната в Германия Бионтек през 2008 г. със съпруга си Угур Шахин.

Тюреджи учи медицина в Медицинския факултет на университета в Саарланд и става пионер в имунотерапията на рака в Германия.

Шахин, който е роден в гр. Искендерун, Турция, през 1965 г., пристига в Германия като 4-годишен, където баща му работи в автомобилна фабрика.  Учи медицина в университета в Кьолн и работи няколко години в медицинския център на университета в Саарланд.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иска ви се

Иска ви се

01.10.2021 | 14:27

Откога чифутите започнаха да си сътрудничат с мюсюлмани?

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?