46
Следвайте ни

BioNTech: Три дози от ваксината на Pfizer пазят от Омикрон

viber icon

Ваксините срещу коронавирус най-вероятно предоставят защита срещу новия вариант Омикрон. Това сочат предварителните данни на Световната здравна организация. Мутацията сваля ефективността им, но положителен ефект от тях все пак има. А от компанията Pfizer казват, че в предварителни тестове три дози от тяхната ваксина предпазва срещу новата мутация.

От Южна Африка дойдоха добра и лоша новина. Лошата е, че вариантът Омикрон значително намалява ефективността на ваксината на Pfizer. Добрата е, че ефективността се оказала по-добра от първоначалните очаквания.

"Получихме данни, които сочат, че Омикрон избягва част от генерирания от ваксините имунитет. Но все още вярваме, че ваксините ще предпазят от тежко заболяване или смърт", обясни Вилем Ханеком, който е член на изследователския екип.

Проведените тестове представлявали инжектиране на Омикрон в кръв, взета от ваксинирани с Pfizer пациенти. Антителата, генерирани от ваксината, били в пъти по-неефективни срещу Омикрон, в сравнение с първоначалния вариант на вируса.

Сега трябва да проучим какво означават първоначалните данни в практическата употреба на ваксините”, добави Ханеком.

Същевременно от германската компания BioNTech, която разработи ваксината съвместно с Pfizer, казаха че са успели да неутрализират Омикрон в лабораторни условия. Това било направено чрез три дози от вече наличния препарат. Първоначалните данни показвали, че трите дози неутрализират новата мутация толкова успешно, колкото двете действат срещу оригиналния вирус, открит в Китай. BioNTech съобщиха още, че ако все пак се наложи да се прави нова ваксина, тя ще е готова през март.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Mda

Mda

09.12.2021 | 07:47

Я си нашийте 5-6 за по сигурно наркомани модерни

Отговори
4 1
пазят

пазят

09.12.2021 | 06:38

А 10 дози, пазят по-добре и от три! Ненаситни сатанисти!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?