Биолог оцени руското лекарство за коронавирус СНИМКА

Доказана е ефективността на мефлохина върху клетъчните култури, заразени с COVID-19

Доктор на биологичните науки, професор в GMU School of System Biology (САЩ) Анча Баранова заяви, че лекарството, представено в Русия за лечение на коронавирус - мефлоквин - може да се бори с болестта, то е по-малко токсично от неговите аналози.

„Препаратите от серията хлорохин, тоест самият хлорохин и неговите производни, включително хидроксихлорохин и мефлохин, днес са лидери в ролята на антикоронавирусните лекарства за масова употреба. Всички тези вещества са сходни по биологична структура и механизъм на действие. Те отдавна се използват като антималариална терапия. Доказана е ефективността на мефлохина върху клетъчните култури, заразени с коронавирус, който причинява COVID-2019 “, цитира експертът.

Тя добави, че са проведени клинични изпитвания за инфектирани с коронавирус в Китай и Франция за хидроксихлорохин. В резултат на това учените са установили, че група от такива лекарства подобрява състоянието на пациентите, но все още не е ясно как точно лекарството действа върху вируса.

„Такива лекарства имат сложен ефект върху вируса, за да разберете как и на какво влияят, може да са необходими години на научни експерименти. Сега фактът на положителен ефект е установен и ще бъдат използвани лекарствата “, добави Баранова.

Според нея замяната на хидроксихлорохин с мефлохин не е от съществено значение. Мефлоквинът е по-малко токсичен от другите лекарства, каза експертът.

„Няма лекарства без токсичност. При хората думата токсичност често се заменя с термина „странични ефекти“. Мефлокинът има по-малко такива странични ефекти от своите колеги “, обясни биологът.

Баранова обясни, че подобни лекарства могат да причинят фототоксични странични ефекти, които могат да навредят на кожата или очите.

„Ако приемате това лекарство (предписано от лекар), когато излизате, предпазвайте очите си с тъмни очила и носете защитен крем“, казва експертът.

В събота Федералната агенция по биомедицинска помощ (FMBA) въведе лекарството мефлоквин за лечение на нов коронавирус.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
а путев пробва ли го на голо

а путев пробва ли го на голо

30.03.2020 | 00:58

кво руско, в щатите се ползва от 70 -те години..марица , отново двойка по фейкнюз

Отговори
0 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?