Следвайте ни

БГ консулът във Франкфурт на Майн: Със сигурност има заразени българи в германските кланици

viber icon

Няма наши сънародници, заразени с коронавирус в кланиците в Косфелд, които да са потърсили помощ от българската легация в Германия, заяви в „Тази сутрин“ генералният консул на България във Франкфурт на Майн Антоанета  Байчева.

Не е подавана и информация от германските власти за заразени българи в тези предприятия, но те не са длъжни да информират нашите дипломати, освен ако нашите сънародници не поискат това, отбеляза Байчева.

Според нея обаче сред заразените работници със сигурност има и българи, тъй като служителите в тези предприятия са основно от нашата страна и северната ни съседка Румъния.

Проблемът с условията, при които живеят тези работници и са причина за разпространението на заразата, е стар и се дискутира отдавна в медиите, но не трябва да се разглежда едностранно, заяви Байчева и отбеляза, че доста често тези работници не се наемат пряко от предприятията, а от фирми подизпълнители, които се грижат за тяхното настаняване.

Българското консулство във Франкфурт на Майн работи, но сънародниците ни трябва да се записват по телефона за посещение, за да се осигурят необходимите мерки и дистанция, а при посещение е наложително носенето на маска и ръкавици. „Не искаме да станем център на разпространение на зараза“, каза Байчева.

В Германия се наблюдава облекчаване на мерките, но властите са готови да ги въведат отново, ако има скок на заболелите, каза генералният ни консул във Франкфурт на Майн

Този понеделник носи и нова порция облекчения на ограниченията. Клиенти ще посрещат отново солариумите, масажистите и козметичните салони. Ще отворят и автошколи, училища за кучета и различни спортни училища.

Въпреки това в събота хиляди протестираха срещу мерките, заради коронавируса в различни градове в Германия. А скоростта на разпространение на вируса се увеличи в последните дни.

Откриха се и нови огнища на заразата, това са месокомбинатите. Няколко са кланиците, в които има работници идентифицирани с COVID-19. В най-засегнатата, по информация на немски медии работят и българи.

Взети са над 900 проби, резултатите от които излизат поетапно. Засега далите положителен резултат са 230 души. Не е изключено обаче с излизането на резултатите от новите тестове броят им да нарасне. Ще бъдат тествани и всички, заети в месопроизводството в провинцията, на чиято територия се намира предприятието, а те са близо 20 000. Ако и в други градове след тестването се окаже, че има огнища на заразата, както в Косфелд може да се наложи облекчението на мерките да се забави, което буди недоволство сред местните.

В страната се завърнаха и дискусиите при какви условия живеят заетите в месопреработването, защото се смята, че именно претъпканите квартири са в основата на скорострелното разпространение на заразата.

btvnovinite.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?