Следвайте ни

17 безработни се борят за едно място в Пловдив

viber icon

С  над 3000 са скочили безработните в Пловдив за последните 4 месеца. По данни на е-трудова борса на Агенцията по заетостта през януари регистрираните са били 4630, докато през април те са 7874. Обявените свободни позиции през настоящия месец са 449, което означава че за едно място се борят средно по 17 пловдивчани. 


Всеки втори безработен в града под тепетата е учил до 12 клас. Веднага след тях се нареждат висшистите - 36% от безработните са били в университет, като повечето са завършили магистри.  Те се оглеждат за позиции по специалността, като голяма част от тях са завършили за инженери, учители по общообразователни предмети, банкови служители, инспектор качество на продуктите и офис мениджъри. Стагнацията на пазара на труда обаче е принудила някои от тях да не са толкова претенциозни към бъдещата си работа. 


Така 35-годишен мъж, който е завършил приложна математика, отбелязва в електронния си профил, че може да се труди и като търговски сътрудник, оператор в контактен център. 32-годшина жена, завършила  „Технически науки и технически професии (комбинирани програми)“, също е готова да работи на по-ниска от квалификацията позиция като касиер. Работа като продавач-консултант или работник промишлено производство търси и млада жена агроном. 60-годишен физик, чийто трудов път е минал като технолог и ръководител организация и ефективност на труда, заявява, че може да започне и работа, която не изисква специална квалификация. Магистър финансист на 56 години пък няма проблем да заеме позиция като организатор, началник склад или шофьор. 


Малко над 16 на сто от регистрираните са с основно образование, 9,2% са с начално, а 5%- нямат никакво образование.  Именно те са и най-непретенциозни към работата. Оглеждат се за позиции като хигиенисти, метачи или зареждачи в промишленото производство. 


Най-много безработни се наблюдават сред пловдивчаните, които са на възраст между 30 и 49 г. 52 на сто от хората на трудовата борса попадат в този диапазон. Веднага след тях се нареждат тези, които са над 55 години – 21 на сто. Причината е, че с напредването на възрастта намирането и адаптацията на нова работа става все по-трудно. Безработните младежи до 29 години са едва 1101. 


От е-трудова борса става ясно, че повечето са заявили, че имат начална компютърна грамотност или владеят електронните таблици. Други 39  отбелязват, че умеят да работят с база данни,  58 с графични приложения, 51 със системи за проектиране CAD/CAM. 24 пловдивчани пък разбират от предпечатна подготовка. 


Предлаганите заплати са между 700 и 2000 лв., в зависимост от длъжността. Търсят се петима фрезисти за 8-часов работен ден срещу 2400 лв. месечно. Те ще се трудят на две смени. Предлаганото трудово възнаграждение за работник в производство на сирене и кашкавал пък е в пъти по-ниско – 800 лв. Работното време е от 8 до 17 часа, като предимство при кандидатстване е стаж в такова производство. В обявата се подчертава, че трудът е свързан с физическо натоварване. На фирмата са нужни общо 6 нови служители. По-ниска заплата от тази на фрезиста се предлага и за инженер механик – 1450 лв. Неговите задължения са да извършва проектиране на средни, сложни и комплексни проектантски задачи, да произвежда качествена инженерна документация, отговаряща на вътрешно фирмените правила и практики посредством SolidWorks. 

Докато едни безработни избират да се редят на опашка пред Бюрото по труда, то други подават заявленията си онлайн.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?