2374
Следвайте ни

Безплатни лекарства за COVID-19 - само за осигурените лица

viber icon

Пациентите без здравни осигуровки, преминали на преглед през COVID зона, няма да могат да получат безплатни лекарства. Безплатната терапия с различни лекарства, посочени преди дни от Министерството на здравеопазването /МЗ/, се полага на осигурени лица.

От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ каза, че с пари от здравни вноски на здравноосигурените граждани, не може да се плащат лекарствата за неосигурените. Този казус трябва да го реши държавата, допълниха от НЗОК.

Преди дни от НЗОК публикуваха Правила за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на задължително осигурените лица с COVID-19 за времето на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на посоченото остро инфекциозно заболяване.

"Дори в COVID зона лекарят да изпише на неосигурения пациент някой от посочените от МЗ безплатни медикаменти, рецептата няма да бъде изпълнена в аптеката", каза главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Осигурените пациенти обаче, по думите на Маринов, ще имат затруднения при взимането на безплатните лекарства срещу COVID-19, тъй като НЗОК заплаща до три медикамента, а те задължително всички трябва да бъдат взети от една аптека. Ако в аптеката има само едно от тях, пациентът няма да може да вземе останалите от друга аптека. Остава само възможността болният да си ги закупи, обясни Маринов.

Маринов посочи още, че в момента има дефицит на нискомолекулните хепарини, които се прилагат в терапията срещу коронавирусната инфекция.

По-рано през деня в NOVA Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, коментира ситуацията с безплатните лекарства за COVID-19.

"Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID-19. Четири от тях трайно липсват, например - антикоагуланти. Девет от медикаментите са с доплащане. Част от безплатните изчезват от пазара, защото се изнасят", обясни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

АнтиКовид

АнтиКовид

24.09.2021 | 00:45

А тези ,които са без работа, заради убийствените мерки да мрат ли? След,като държава играе в сценария с НЕЩОТО, нека се погрижи за всички.

Отговори
2 1
Ангел

Ангел

23.09.2021 | 20:12

Служебното правителство мисли за хората, обаче пак доста еничари ще гласуват за ОПГ ГЕРБ...

Отговори
2 5
Браво !

Браво !

23.09.2021 | 19:52

Така трябва да бъде ! Сега антиБХК ще ревне в защита на патладжаните.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?