Без прецедент! Цяла Италия под карантина заради COVID-19

Безпрецедентните мерки, наложени в области в Северна Италия за спиране на разпространението на коронавируса, от тази сутрин ще бъдат въведени в цялата страна и ще останат в сила до 3 април, обяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от световните агенции.

"Нашите навици трябва да се променят, трябва да се променят сега, всички ние трябва да жертваме нещо за доброто на Италия", призова Конте на пресконференция в сградата на Министерския съвет снощи. "Ще подпиша указ, който може да бъде обобщен така: "Оставам си вкъщи", подчерта той и уточни, че "вече няма да има червена зона на (Апенинския) полуостров. . . Цяла Италия ще стане защитена зона."

Италианският премиер прикани хората в цялата страна - около 60 милиона души, да не пътуват и обяви забрана на всички обществени събирания.

Ще се прави изключение само за хора, които пътуват по спешност във връзка със своето здраве или работа или поради други спешни нужди. Нарушителите може да бъдат осъдени на до три месеца затвор или глобени с до 206 евро, уточни Конте.

До 3 април училищата и университетите в Италия ще останат затворени, а всички спортни състезания в страната, включително футболното първенство, ще бъдат спрени.

"Няма причина мачовете и спортните събития да продължат. Съжалявам, но всички тифози трябва да се съобразят", заяви Конте на пресконференция снощи.

В указа се уточнява, че ще може да се проведат, но без публика, само състезанията, организирани от международни федерации. Това означава, че италианските отбори ще играят домакинските си мачове от европейските клубни турнири по футбол на родна земя, но пред празни трибуни.

 Остава неясно кога и как ще приключи футболният сезон в Италия.

Мерките, наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, вече не са достатъчни, подчерта Конте. Той обясни, че целта на безпрецедентните стъпки е да бъдат защитени най-уязвимите групи от населението.

С повече от 9000 заразени, над 460 от които са починали, Италия е най-тежко засегнатата държава от коронавируса след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата. Смъртните случаи в страната вчера достигнаха 463 - увеличение от 97 за един ден. Броят на заразените нарасна от 7375 до 9172. 724 души са оздравели.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?