Следвайте ни

Българските лекари: От COVID-19 се умира, Мангъров, млъкни

viber icon

Българският лекарски съюз пусна остра гневна декларация срещу хора, най-вече медици, които се опитват да обезценят битката срещу COVID-19. Безспорен лидер на "хейтърите" е доцент Атанас Мангъров, а напоследък популярност набира бившата училищна докторка на добричката математическа гимназия Антония Първанов, минала и през парламента.

" Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му", пишат от БЛС.
 
"На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:
 
"Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…"
 
"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало."
 
Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.
 
БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в
 
Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.
 
БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

ДЯДО

ДЯДО

26.09.2020 | 08:51

ЧУДЯ СЕ ЗАЩО НА ТОЗИ НЕКАДЪРНИК МАНГЪРЧО ВСЕ ОЩЕ МУ ДАВАТ ДУМАТА.

Отговори
3 4
Мислещ

Мислещ

26.09.2020 | 08:10

Чета коментарите и се чудя да се смея ли, да плача ли. Докъде е достигнало човечеството в своето еволюционно развитие... Ковид-19-има ли го няма ли го. Пандемия, чума, тръгваш по улиците и гледаш през сто метра безжизнени трупове, чували, свирещия вой на линейките те ужасява. Прибираш се в къщи, треперещ и лягаш и ти. Точно този ефект постига спрямо някои медийната пропаганда,изгубили мозъците си пред негово величество телевизора. Сутрин и вечер започваш да мислиш само за оная с косата и вече нищо и никой не те вълнува затворен в тъмната си бърлога, хората за теб се превръщат във врагове и зверове. Наистина дотам ли стигна цивилизацията.

Отговори
5 1
Гражданка

Гражданка

26.09.2020 | 00:21

Гиспожата, автор на тези драсканици не е работещ лекар, от 2011 година работи в галерия във Франция. Иначе, да, завършила е медицина.

Отговори
4 4
Вируса е създаден

Вируса е създаден

25.09.2020 | 21:47

изкуствено, това е ЯСНО. Целта - намаляване на населението в света (един от начините) и всяване на страх у оцелелите, за да са лесни за контрол и подчинение. Следваща цел: световно господство. Автори: едни "конкретни" евреи и техните фамилии. Засега за наша зла участ им се получава. Този вирус не е чума, проказа, холера - все много по-страшни неща, които човечеството е преживяло. Всичко е планирана измама и като бонус към намаляване броя на хората по света идват: икономическа и политическа криза, стрес, паника, страх, бедност. БРАВО на авторите! Но ще се поддадем ли на тези манипулации и ще се предадем ли? Всеки сам трябва да избере. Вирус като вирус - гаден, но има и други такива, че и по - лоши. СТРАХЪТ е най-страшен - УБИВА!

Отговори
11 7
Фффгт

Фффгт

25.09.2020 | 18:37

То и от много други ифекции се умира от пневмония та е сред водещите да не кажа водеща

Отговори
17 8
мхм

мхм

25.09.2020 | 17:43

Не подкрепям Боко тиквеника, но с ръка на сърцето мога да кажа, че Мангъров е олигофрен и тотален некадърник... Аман от комплексирани чичита...!!!!

Отговори
22 23
XYY

XYY

25.09.2020 | 18:33

Лекувай се, дебил.

Отговори
12 12
гео

гео

25.09.2020 | 19:02

Каза дебилът!

Отговори
10 6
Честно казано

Честно казано

25.09.2020 | 17:21

Аз се надявам вече на Господ да разреши тази дискусия - да пази тези, които вярват и да покаже истината на тези, които не вярват та да повярват! Не виждам друг изход от партийно сведените команди да не се подчиняват на БЛС!

Отговори
12 6
Иска ти се

Иска ти се

26.09.2020 | 01:22

Ех злобните хора, само лоши пожелания от тях. Никой не е казал, че няма вирус.

Отговори
1 0
Мангъров

Мангъров

25.09.2020 | 16:41

Хайде ковид истерици,поставяйте палец надолу за всеки по различен коментар. Марица,не насаждайте страх в хората и не взимайте страна ако сте независими писачи.

Отговори
23 35
Мангъров

Мангъров

25.09.2020 | 16:39

Кои са тези лекари от БЛС ,които могат да докажат ,че коронавируса убива сам по себе си? Излезте с имената си,не се крийте зад абревиатури. Колко т.н. лекари продължават да плашат с Ковид отделения? Защо всеки починал със някакво белодробно усложнение се бута в Ковид статистиката? Къде са аутопсиите,епикризите? вадете и показвайте,но истински документи. Къде бяха тези лекари март месец,когато оня фатмак Годжи и Мунчев ни убеждаваха,че това не е опасен вирус? Защо блокираха цели държави тогава? Кой лъже лекари от БЛС>

Отговори
32 28
mafia

mafia

25.09.2020 | 16:29

БЛС казионна организация към Шайката, източваща пари от НЗОК.

Отговори
29 25
Нали

Нали

26.09.2020 | 00:39

А вие сте един ЧЕРВЕН БOКЛУК!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?