Български вирусолог обясни за опасностите на Covid-19

COVID-19 не е грип, това е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вирус, който отдавна е познат на медиците, но щамът е нов. Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя добави, че коронавирусът е силно патогенен и лесно се предава от човек на човек.

По думите ѝ заразата живее върху човешката кожа 10 минути. На гладки повърхности може да се задържи до 24 ч., ако не се дезинфектира редовно.

„Повърхностите – металните, стъклените и пластмасовите, трябва редовно да се почистват. Трябва да се работи само с ръкавици, с тях трябва да се пипа и телефонът, и компютърът“, добави тя.

Вирусологът уточни, че коронавирусът е издръжлив при ниски температури и се надява при затопляне на времето разпространението му да се ограничи. „Колкото повече тестове се правят, толкова повече положителни проби ще има. От нас зависи колко бързо ще свърши тази ситуация, ако спазваме мерките и се ограничаваме“, коментира проф. Аргирова.

Не е ясно дали заразен с COVID-19 пациент може да се разболее повторно, уточни вирусологът и допълни, че при такива ситуации е възможно първото боледуване да не е било свързано с коронавируса. Тя заяви, че би трябвало човек да си изгражда имунитет за минимум година, ако се е преборил със заразата.

„Витамините помагат, но не са антивирусно средство. Те укрепват имунната система, особено пролетно време, защото не съм убедена, че е приключила грипната вълна. Аз предлагам да се взимат Витамини А, C и Е, относно Витамин D – са смесени мненията“, коментира вирусологът.

Проф. Аргирова коментира, че лекарствата срещу ХИВ са насочени срещу точни определени компоненти на вируса и нито един от тях не фигурира в COVID-19. „Има обаче ензими, които ги има в коронавирус и на това се базира идеята за лечение с тези медикаменти, започната още от китайците“, уточни експертът.

Вирусологът разби мита, че пиенето на големи количества вода помага срещу заразяването с коронавируса. По думите ѝ носенето на маска, ако не сме болни или не контактуваме с хора – е излишно. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?