Следвайте ни

Българска вирусоложка от Кеймбридж обясни кога ще имаме колективен имунитет

viber icon

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имунизиран да бъдат предпазени от хората, които имат възможност да си поставят препарат.

Това обясни в телевизионно интервю Велислава Петрова – вирусолог, доктор по имунология, консултант по здравно законодателство към ООН и научен сътрудник в „Кингс Колидж“ в Кеймбридж.

Тя допълни, че развиването на подобен колективен имунитет може да се изгради чак в края на тази година.  По думите ѝ е необосновано хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините, защото смъртността от вируса е между 3-4%, а препаратът може да има негативен ефект само при под 3% от хората с алергии.

„В Щатите имаме почти 2 млн. ваксинирани, а случаите на афилактичен шок са 21, така че е малко странно защо хората се притесняват. В случая е важно, че ваксината няма активен вирус. В нея има само малка част от генома на вируса, който дава на тялото ни информация как да си изгради имунитет. Няма как да причини имунна реакция“, посочи експертът.

Д-р Петрова допълни, че при първа възможност би се ваксинирала, като за нея няма значение кой от двата одобрени препарата на „Пфайзер“/ „Бионтех“ или на „Модерна“ ще ѝ бъде поставен. „Те са доста сходни, имат малки разлики. Като тип на действие и ефективност са горе-долу еднакви. Не се препоръчват за хора с алергии към някои от съставките или хора с афилактичен шок. При руската ваксина и тази на Китай проблемът е, че няма достатъчно информация, те не са подали кандидатури нито към европейската, нито към американската асоциация“, обясни д-р Петрова.

Тя смята, че достъпът до одобрените препарати е ограничен на световно ниво и това не е проблем само в България. И допълни, че ваксината сама по себе си не може да спре пандемията, затова е важно хората да продължат да спазват мерките.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Марица

Марица

17.01.2021 | 00:02

Колко ви плащат за дезинформация,жълто гнусно сайтче?

Отговори
2 0
Така е и в маалата

Така е и в маалата

16.01.2021 | 22:10

Тва имунитета сигур е същото като целио квартал да те онадим и все със срамни въшки да бъдем Само че при Ковидчето стае по бавно оти има ограничения Виж при онождането е по бързо

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай