Българка от Рим за "Марица": Нормалният живот ще се върне през 2021 г.

Една красива българка описа за "Марица" какъв е животът в Италия по време на карантината и как ще бъдат разхлабени извънредните мерки след преминаване на пика от коронавируса. Ето и разказа на Радос Янева:

 

Живеем в Италия от почти 20 години. Завърших Универитета в Генуа и от година водя счетоводството на няколко фирми в Рим.

Вече 30 дни Рим е в карантина и в пълна изолация. По улиците почти не се срещат хора, освен тези, които видимо са тръгнали да пазаруват или да разходят домашен любимец. Допустимото разстояние, за което е разрешено да се излиза от домовете без декларация, е не повече от 200 м.

 

 

Задължени сме да пазаруваме от най-близкия хранителен магазин или аптека, както и задължително да бъдем с маска и ръкавици и на разстояние 1 метър един от друг. Всички паркове и публични градинки са затворени и е забранено спортуване, тичане, разходки и т.н. За да излезем от вкъщи, трябва да декларираме в специален модул валидни причини за напускане на дома, засягащи здраве или закупуване на хранителни нужди като храна или лекарства.

 

 

Ако сме извън допустимите поводи на излизане, рискът е глоба, която стига до 800€ и арест до 3 месеца. Пътуване между различни градове не е разрешено. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса са замразени за два месеца.

След като пандемията отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще бъдат изплатени. Наложен е също и мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките и на банковите заеми за малките фирми, с гаранция от страна на държавата. Всички работници от засегнатите сектори бяха включени към Cassa integrazione -държавен фонд, който позволява на НОИ (тук INPS) да изплаща 80% от заплатите на хората, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа с идеята всички възможни дейности да се извършват от домовете.

 

 

Това беше атмосферата на Рим до тази седмица, в която бяха наложени официално нови мерки и предвиждания. Италия раздели излизането от пълната карантина и откриването на почти всички работни дейности в 3 фази: Първата фаза предвижда на 28 април да се разреши извършване на работна дейност на агропроизводства и Индустриални фирми (но не всички).

Втората фаза стартира на 4 май и от тогава ще бъде позволено излизането от вкъщи без декларация и без валидни причини, но с маска и спазване на дистанция. Ще отворят магазини за дрехи, мебели и всякакъв вид материали, но с посещение на малък брой хора. Моловете ще останат затворени.

 

 

На 12 май ще отворят професионалните служби и общини. От 18-25 май ще започнат да отварят ресторанти, фризьорски и козметични салони със задължение да се носят маски и да се влиза единично. Ресторантите същи ще отворят, но с редуциран брой седящи места и разстояние от 2 метра. От края на юни се очаква да отворят и спортните центрове.

Третата фаза се очаква да е през септември, когато ще се открие новата учебната година. Пълното възвръщане към нормалния ритъм на живот се очаква да е през пролетта на 2021 година.

 

Площад Испания преди пандемията

Колкото до малкия и среден бизнес, като хотели и всичко свързано с туризма в Рим, всички малки и средни фирми претърпяват големи щети, а за тях все още не се знае кога ще се върнат към работния процес. Аз лично водя счетоводство на два малки хотела в Рим и от близо мога да кажа, че щетите и загубите са големи. Правителството започна да отпуска обещаните помощи под формата на малки безвъзмездни суми директно във фирмените сметки на хора от малкия и среден бизнес, за което аз лично съм свидетел. По-големи суми също ще бъдат отпуснати на фирмите от банки, без лихви, но със срок на възвръщаемост.

 

След коронавируса

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Опал

Опал

19.04.2020 | 18:43

Kozichka

Отговори
0 0
Някоя наистина,, мома,,

Някоя наистина,, мома,,

19.04.2020 | 12:13

Завижда на това красиво, младо и оправно същество, нищо лошо няма да бъде информиран човек, как е по света, а който му идва информация от сайтове в повече, има и други,, забавления,, за възрастни и неграмотни,, граждани,,..!

Отговори
3 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.04.2020 | 11:23

ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ БЕЗКОНТРОЛНО, ДА ХАБИТЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ, БЕЗ ДА МИСЛИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО, "НОРМАЛЕН" ЖИВОТ ЛИ Е?! ТИЯ ВСИЧКИТЕ ИДИОТЩИНИ С "ВИРУСА", КОЙТО ОБАЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА, А Е ИЗМИСЛИЦА, С КАКВО ДОПРИНАСЯТ ЗА УДЪЛЖАВАНЕТО НА ВРЕМЕТО В КОЕТО, ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ В ТОЗИ СВЯТ?

Отговори
0 1
Пловдивчанка

Пловдивчанка

19.04.2020 | 10:04

Нищо ново не казва тази мома. Какъв е смисълът да се хаби мастило за такива статии?! Немощ професионална и интелектуална. И НЕГРАМОТНОСТ тотална. РадоС...ГенОа!!!! Жалкари . Двойка за автора и РЕДАКТОРИТЕ в сайтчето.

Отговори
3 4
Едно е да, се появи

Едно е да, се появи

19.04.2020 | 09:12

Както грип и други вируси и болести, по лошо е насила да го на тресат на целия свят..!

Отговори
3 1
Аз бих казала

Аз бих казала

19.04.2020 | 07:20

Че добре си се уредила в Италия, красиво момиче си, явно живота навсякъде с вируса, почти по един и същи начин тече, но няма да бъде същия и другото което е, че почва да се разкрива, как се е появило това,, гнусно,, нещо...!

Отговори
1 1
Нешо Тошков

Нешо Тошков

19.04.2020 | 07:33

И като разберем от къде се е появило КАКВО ? Това знание няма да го накара да изчезне ! Просто трябва да приемем, че болестите и вирусите са част от живота и природата !

Отговори
2 1
777

777

19.04.2020 | 09:38

Част от лабораториите на китайците и американците

Отговори
1 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?