46
Следвайте ни

България втора по смъртност от коронавирус в света след Перу

viber icon

Перу е на първо място в света по брой починали на милион население, сочи статистиката в сайта Worldometer - 5981 са загубили битката с вируса, припомнят от БГНЕС.

България е на второ място по брой починали в същия параграф, като загиналите от заразата са 4079 спрямо милион население в страната.

Хората в Икитос, Перу, наричат ​​града си "una isla" - "остров", въпреки че не е остров. Икитос е пристанищен град с около 400 000 души на брега на река Амазонка в североизточно Перу. Жителите с гордост отбелязват, че това е най-големият град в света, който е недостижим по шосе. Можете да стигнете до там само с лодка или със самолет.

В първите дни на пандемията изолацията на острова изглежда като предимство - можеше да забави пристигането на вируса, а можеше и да го улесни.

Първите случаи на Covid се появиха в Икитос през март 2020 г., паралелно с появяването му в много части на света.

Никой обаче, не е предполагал, че бедствието ще дойде с такава опустошителна мощ. Броят на смъртните случаи от коронавирус в Перу сега е най-високият в света, два пъти по-висок от този в Съединените щати. В Перу заразата официално е причина за смъртта на 6000 пациенти на всеки 1 милион перуанци. В съседен Еквадор смъртността е малко над 1800 на милион. В САЩ смъртността от COVID е приблизително 2400 на милион.

Мариана Легуя, експерт по инфекциозни болести в Лима, казва, че комбинация от фактори е направила COVID толкова смъртоносен в Перу.

На 15 март 2020 г., точно когато първите случаи на коронавирус започнаха да се появяват в Икитос, Перу наложи пълен локдаун.

Полети, свързващи Икитос обратно със столицата, бяха отменени. Навигацията с лодки по река Амазонка, - основният път към и от Икитос, също беше официално забранена, въпреки че някои лодки все още се движеха тайно по масивната кална река.

Когато пандемията настъпва в Перу, лекарите нито знаят как да лекуват хората, нито къде да го правят - по това време в обширната провинция Лорето, където Икитос е столица, имаше само 12 легла за интензивно лечение – удивително малък брой за регион, който се простира на 500 мили тропически гори, изпреварвайки Еквадор, Колумбия и бразилския щат Амазонас. Седем от тези легла са били в регионалната болница Лорето в Икитос, която е била определена като болница за лечение на COVID. До средата на май 2020 г. тази болница беше на ръба на колапса. Коридорите бяха пълни с пациенти на армейски легла.

Д-р Хуан Карлос Селис Салинас, ръководител на отделението за инфекциозни болести в болницата, казва, че лечебното заведение е било препълнено. „Легла, легла, легла, легла“, казва Селис, като посочва къде са били поставени походни легла в главното фоайе на болницата. Някои хора дори лежаха върху картон на пода.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Австралия - пий си антидепресантите - моля те

Австралия - пий си антидепресантите - моля те

28.11.2021 | 15:53

никой не те кара да те боцка с антидепресанти

Отговори
0 0
Австралия

Австралия

28.11.2021 | 15:48

В Австралия вече ги извозват с военни камиони до концлагери на базата на позитивен тест (а както знаем ПСР са над 50% фалшиви резултати), плюс всички с които са имали контанкт също в концлагери. Цялото това усилия за 9 - да 9 - новозаразени с 'болест' с шанс за оцеляване 99.8% Медиите по света не го отразяват това...Кой, освен абсолютно заблудените и платените, си мисли, че става въпрос за пандемия вече? Няма да позволим това да се случи тук.

Отговори
1 1
кой ти каза, че не пишеш лъжи

кой ти каза, че не пишеш лъжи

28.11.2021 | 15:51

и то с приказна лекота

Отговори
1 1
Австралия

Австралия

29.11.2021 | 09:30

Да, но не е лъжа, а официални новини - министъра на Северните територии го съобщи и вече го правят. Концлагер за позитивен тест. Вече има и тежка военна апаратура на ООН там. Готвят се за нещо голямо, тъй като имат и многомилионни протести. Медиите естествено няма да го покажат това.

Отговори
0 0
ГРЕШКА - НЕ КУКУ, А АЗ ТИ ГО НАПИСАХ - ПРОСТ СИ И ТАКЪВ СИ ОСТАВАШ

ГРЕШКА - НЕ КУКУ, А АЗ ТИ ГО НАПИСАХ - ПРОСТ СИ И ТАКЪВ СИ ОСТАВАШ

28.11.2021 | 13:52

ТЕ МУ ГО НАПИСАЛИ ОТ НЕБЪЛГАРСКА ИНСТИТУЦИЯ, ТОЙ ЕДНО СИ ЗНАЕ ЕДНО СИ БАЕ - ПРОДЪЛЖАЙ В ТОЯ ДУХ И МОЖЕ ВСЕ ПАК ДА СТАНЕМ ПЪРВИ - НАЛИ ТОВА ТИ Е ЦЕЛТА

Отговори
1 0
Бай Тошо

Бай Тошо

28.11.2021 | 13:00

В България измират средно към 300 човека на ден, дето идиота КУКУ ме обвини в лъжа и за 30 години били 3 млн. и като ги извадиш от 8 млн. прави 5 млн. аз съм лъгал, без да отчита че през това време има и раждаемост на половина. Чуквате "смъртност в България" но не гледате НСИ, а по години е дадена в БГ Уикипедия от 2000 год. до миналата, най-ниска е била през 2013 - 104 345хил. През 2000год. достига до 115 хил. има години с по 112 хил. и 113 хил. През тия 20 години са изчезнали към 800 хил. човека жертви на "демокрацията" и не са емигрирали 2млн. А някой са "емигрирали" на Ония свят

Отговори
2 2
ГРЕШКА - НЕ КУКУ, А АЗ ТИ ГО НАПИСАХ - ПРОСТ СИ И ТАКЪВ СИ ОСТАВАШ

ГРЕШКА - НЕ КУКУ, А АЗ ТИ ГО НАПИСАХ - ПРОСТ СИ И ТАКЪВ СИ ОСТАВАШ

28.11.2021 | 13:49

Днес ти казват, че само от Ковида умират по около 100 човека на ден. Тия от катастрофите и другите не ти ги слагат в това число, но ти като си си го наумил едно си знаеш и едно си баеш като стара ЧЕРВЕНА БАБИЧКА и навярно не си стар или бабичка, а си платен червен комунист, но това не е мой проблем

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?