Следвайте ни

България ще получи 3,2 млн. дози ваксини за три месеца ВИДЕО

viber icon

"В следващите 3 месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК ваксините, така те ще са повече от векторните". Това заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ на брифинг пред "Пирогов".

"След дълги преговори е защитен националният интерес", обясни той.

В резултат на неотстъпчивостта на премиера беше защитен националният интерес. Това означава, че в следващите 3 месеца ще получим 3,2 млн. дози само от РНК ваксините. Те са част от 10 млн., за които ЕК сключи договор за ускорена доставка. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие.

Това каза на брифинг шефът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. С него на брифинга е и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. 1 300 000 ваксини са част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Пфайзер/Бионтех за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов.

За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов. По думите му, очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?