Следвайте ни

България няма сили да произвежда ваксина срещу COVID-19

viber icon

Честно от специалиста! България няма възможност да произвеждаме ваксини срещу Covid-19", каза пред БНР директорът на държавното дружество "Бул Био" д-р Румен Кофинов.

Той обясни, че отпуснатите от правителството 22 млн. лева на фирмата са, за откриване на нова линия за производство на БЦЖ ваксината, която България доставя и на УНИЦЕФ.

По думите на д-р Кофинов е напълно възможно ваксина да бъде създадена за толкова кратко време и отхвърли всички съмнения в това, като обясни:

"Технологията, по която се произвежда ваксината е известна поне от 10 години. Само се сменя една информационна РНК с друга информационна РНК и по този начин в най-кратък срок се създава ваксината. Нещата са предвидими".  

Д-р Румен Кофинов изрази очакване интересът към ваксината срещу Covid-19 да бъде висок и ваксините да не стигнат:

"Бих се ваксинирал първи", категорично заяви той и уточни, че предпочита да е здрав и да бъде ваксиниран. По думите му е добре всеки да прецени дали предпочита усложненията и уврежданията , които предизвиква боледуването от коронавируса.

"Трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването", подчерта той и уточни, че ваксината винаги трябва да бъде поставяна след консултация с личния лекар.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

по партийна линия

по партийна линия

13.12.2020 | 14:55

¨България няма сили да произвежда ваксина срещу COVID-19¨ - Защо? Малко ли академици имаме? С пожизнени заплати. Малко ли член-кореспонденти имаме? Пак с пожизнени заплати. Малко ли професори имаме? С европейски заплати. Немската фирма "Бионтех" с какво превъзхожда БАН, например? Въпросите са риторични....

Отговори
2 1
Живко

Живко

13.12.2020 | 13:18

Опитва да види дали няма да му дадат още 22 милиона, ако се прави на социално слаб.

Отговори
2 1
Лъжец

Лъжец

13.12.2020 | 12:42

България има възможност,има и специалисти,но странно няма диалог между управляващи и тях. Защо пробутват ваксини с неясни съставки и медицински резултати? Защото нашата би станала след година? Както е нормално. Играта Ковид продължава.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?