Следвайте ни

Българин в Русия: Няма паника и маски, опашки се вият пред храмовете

Патриарх Кирил определи коронавируса като божия милост

viber icon

Руският оперативен щаб по противодействие на COVID-19 отбелязва, че в близко време крути мерки относно коронавируса няма да бъдат взети, няма да бъде обявявана и карантина. Същевременно руският президент Владимир Путин реши да се самоизолира в своята извънмосковска резиденция, където живее и работи. Единствено руското Министерство на здравеопазването излезе с препоръка да бъдат ограничени и изолирани хора със слаба имунна защита.

Напълно изолирано и затворено е посолството на Северна Корея в Москва и дори не се наблюдава движение на хора около него, докато животът пред Руското външно министерство тече в обикновен режим. Без паника и тревога, хората пушат пред самото здание. Същата ситуация се наблюдава и пред Министерството на вътрешните работи на РФ. Паника и маски няма.

Фрапираща руска статистика показва, че болни от СПИН има над един милион души. Ако прибавим към тях и хората с трансплантирани органи, рак и диабет, цифрата става пет милиона. В същото време възрастните хора в Русия, които попадат в зоната на риска от коронавирус, надхвърлят 37 милиона. Експертите в Русия предлагат да се поставят под карантина само възрастни хора, а младите да се стремят всячески им да помагат.

В изявление към миряните руският патриарх Кирил определи коронавируса като Божия милост и път към Бога. Което от своя страна щяло да подтикне руснаците да осъзнаят доколко е крехка човешката цивилизация и да ги тласне към по-силна вяра.

Богослуженията в Русия протичат както обикновено, но при нови мерки за сигурност. След причастие се дава на всеки салфетка за еднократна употреба, а запивките са в пласмасови чаши за еднократна употреба. Също така не се подава кръстът за целуване, а просто го доближават до главата на християните.

По данни от 23 март в Русия има 306 заразени от коронавирус, голяма част от тях в Москва. Съобщава се също, че всички руски региони са преведени в режим на висока готовност. В руската столица животът е спокоен, няма страх и паника у хората. В някои магазини изкупиха руската каша, зърно и макарони, но в централните вериги недостиг на храни не се наблюдава. Въпреки това, много ресторантьори бият тревога за рязко намаляване на клиентите, опитват се да водят преговори с руските власти за помощ или безлихвени кредити.

Методите за борба с коронавируса са същите като в другите страни, но в Русия се стараят да бъдат въвеждани бавно и много внимателно, защото руският народ е непредсказуем. Има една руска поговорка от руският поет Тютчев, който е написал: "Русия с ум не можеш да я разбереш, с аршин не може да е измериш, в Русия може само да вярваш."

В Русия все още добре помнят последиците от Октомврийската революция през 1917 година, прехода през 90-те години, когато бе въведен комендантски час, преврата...  

Автор Борис Анзов, Медия Мост България

Снимки Борис Анзов

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Борис Цветков

24.03.2020 | 22:14

https://www.facebook.com/a.zaxrov/videos/622865478558880/?t=2

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?