Следвайте ни

Азис и Софи може да поведат Столипиново към ваксините

viber icon

Азис, Софи Маринова, Фики и други любимци на ромите може да ги призоват да се ваксинират срещу коронавирус. Това стана ясно след среща в здравното министерство, на която беше обсъдена отчайващо ниският процент имунизирани в махалите.  До момента около и под 10% от това население е ваксинирано, обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов. Преди това той разговаря с представители на здравните медиатори, на която са обсъдени конкретни стъпки в решаването на проблема.

Сред обсъжданите идеи е да се ангажират авторитети сред малцинството, които да ги убеждават в ползата от ваксинацията. Става въпрос за хора от шоубизнеса, на които те подражават, и духовниците, които проповядват в махалите. Това означава,че скоро може да видим клипове с родните чалга звезди, които да зоват ромите да си ударят инжекция срещу ковид, коментират медиатори.

На срещата в здравното министерство е отчетено, че все още съществуват митове за ваксините сред жителите на гетата. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия. Христо Николов, здравен медиатор от София каза, че сред ромите има дезинформация, че чрез ваксинирането ще може да бъдат проследявани или ще станат "стерилни" и те почти не се интересуват от реалната ситуация.

Затова първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация за ползите от ваксините. Това ще става чрез мобилни кабинети, медиатори и доказани авторитети, 

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина, категоричен е зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес.

На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията.

"Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен това че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население, уточни зам.-министърът. По-рано и самият здравен министър Стойчо Кацаров, че не смята за уместно да се раздават кебапчета и пари за да се убедят хората да се имунизират.

По време на организираната кампания на 12 и 13 юни за имунизация в "Столипиново" някои от ромите подпитваха дали няма да им дадат някой лев като стимул да се ваксинират.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

22.06.2021 | 21:30

Егати и логиката.Абе простаци,нали на тези пеещи мангусти също трябва да се плаща.И не става дума за малко пари,а за много сериозна сума.Накрая,ако сметнете ще видите,че все едно сте дали не по 50 лв.на всеки кюнец,за да го подкокоросате да се ваксинира,а по много повече.И накрая искам най-отговорно да заявя.Ако искате всичко да се оправи един път за винаги в тези махали,дайте ми 24 часа свобода на действие и ви обещавам,че след това всичките тези паразити ще станат по-меки от памук и по-сладки от захар.Столипеново и Шекера,ще станат образец на подражание и чистота.Как ще стане това ли.Вие ми дайте малко повече патрони и малко напалм и ще видите каква класика ще стане.

Отговори
4 2
не ми се вярва много

не ми се вярва много

22.06.2021 | 19:01

разпространяват се хибридни слухове че ваксините стерилизират мъжете и по-лековерните българи се въздържат , а при ромите -не знам.ако се проследат слуховете на изхода ще излезе някой бивш гестаповец русофил

Отговори
0 4
Ц иганска "държава" ц игански манталитети

Ц иганска "държава" ц игански манталитети

22.06.2021 | 18:58

Ами да обявят че ще им дават кебапчета и чаветата ша тръгнат! Паразити мръсни!

Отговори
2 3
Дирекцион Индия

Дирекцион Индия

22.06.2021 | 15:45

То и чифутите са за същата посока към Рая им Израел с междино кацане в Тел Авив

Отговори
5 1
Габи

Габи

22.06.2021 | 15:40

След това да ги поведат към някои работни места, а от там към касите за плащане на водата и тока.

Отговори
8 3
Лакомия до шия

Лакомия до шия

22.06.2021 | 15:35

Значи голия г ....ъз на Азис който Тиквата от Банкя сваляше от накичените билбордове като неморално сега за чифутската пасмина за да си пробута отровите ще го изполва като много морален Ко ли не правят чифутите за много пари Но винаги използват маши с голи гъ ....зове

Отговори
9 3
Асан

Асан

22.06.2021 | 15:29

Направо към Индия да ги водят

Отговори
10 4
Ха ха

Ха ха

22.06.2021 | 15:26

Голям смях! Нямам думи! П.ростотия след простотия! Егати и министъра

Отговори
10 2
Николай

Николай

22.06.2021 | 15:24

Нямам думи!

Отговори
11 1
Да се знае

Да се знае

22.06.2021 | 15:23

Мангалите не са по-глупави от всяко нормално същество, нещо повече - едва ли ще се юрнат да правят това което им казват звездите на "Пайнъра", както правят българите!

Отговори
14 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?