Следвайте ни

"АстраЗенека": Извинявайте, ама ваксини няма

viber icon

Ние тук може да си ги разследваме, но на тях им дреме на...шапката Англо-шведският фармацевтичен гигант AstraZeneca обяви днес нов дефицит в планираните доставки на ваксини за Европейския съюз, позовавайки се на производствени проблеми и ограничения на износа.

"AstraZeneca с разочарование обявява недостиг на планираните доставки на ваксини срещу COVID-19 до Европейския съюз (ЕС), въпреки че неуморно работи за ускоряване на доставките", се казва в изявление.

По-рано компанията предупреди, че е изправена пред недостиг в европейската си верига за доставки поради "по-ниска от очакваната продукция от производствения процес". Тя се надяваше да компенсира част от недостига чрез снабдяване с ваксини от глобалната си мрежа, като половината от доставките за ЕС през второто тримесечие и 10 милиона дози през първото тримесечие трябваше да дойдат от нейната международна верига за доставки.

"За съжаление, ограниченията за износ ще намалят доставките през първото тримесечие и вероятно ще повлияят на доставките през второто тримесечие", добави компанията.

AstraZeneca започна доставката на ваксината до ЕС през февруари и все още цели да достави 100 милиона дози през първата половина на 2021 г., от които 30 милиона трябва да бъдат доставени през първото тримесечие. Компанията заяви, че "си сътрудничи с комисията на ЕС и държавите-членки за справяне с предизвикателствата при доставките.

"Оставаме уверени, че нашата верига за доставки в ЕС ще продължи да се подобрява, за да помогне за защитата на милиони европейци срещу вируса", допълни компанията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?