Следвайте ни

Асоциация „Активни потребители“: Течният дезинфектант убива най-добре COVID-19

viber icon

Кой продукт да избера за дезинфекция, за да предпазя семейството си в началото на есенно-зимния сезон, когато се очаква броят на заразените с коронавирус да започне да се увеличава? Това се питат милиони българи, объркани от огромното предлагане на пазара. Отговор дават от Асоциация „Активни потребители“ в свое проучване, публикувано през изтеклата седмица. 

Според експертите сред малкото доказани средства в борбата с новия коронавирус е използването на продукти на спиртна основа

 с минимум 70% алкохолно съдържание. 

Съгласно Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на болестите (ЕЦПКБ) именно алкохолите са сред най-ефикасните и безопасни химикали, позволяващи ефективна редукция на патогените, включително коронавируса, защото влияят върху белтъците на микроорганизмите. Те водят до денатурация на протеините, което убива патогените.

Необходимостта от масова и честа употреба на препарати за лична дезинфекция в условията на пандемията доведе и до по-чести случаи на дерматити и други оплаквания, свързани със здравето на кожата. Затова комбинирането на основната активна съставка с дезинфекциращ ефект с допълнителни съставки, предпазващи кожата от дразнене и изсъхване, е препоръчително. Вече има и продукти, които освен на активната дезинфекцираща съставка залагат и на допълнителни съпътстващи съставки като

глицерин и етерични масла на билкова основа, 

които имат за цел да предпазят кожата от наранявания при честа употреба. Според специалистите именно това е и бъдещето на този вид продукти, които освен да търсят основния ефект (почистването) трябва да бъдат съобразени и с необходимостта от предпазване на кожата от неблагоприятни ефекти при честа употреба.

На опаковката също изрично трябва да пише, че препаратът е с разрешение от Министерство на здравеопазването и е преминал през редица лабораторни изпитвания - от държавната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, които да доказват, че продуктът действително убива бактерии, вируси и фунги (гъби), допълва председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

В изследването изрично се подчертава, че

на пазара има специализирани дезинфектанти за повърхности,

които убиват вирусите и бактериите. Те отново трябва да са в течна форма, тъй като гелът не е подходящ за повърхностите. Изискванията за тях са същите като при дезинфектантите за лична употреба - поне 70% спирт.

И не на последно място препаратите, които избираме, трябва да са на утвърдени производители. Това е гаранция за здравето на нас и нашите близки!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?