1553

Арестуваха министър и кмет за далавера с тестове за COVID-19

Виетнамската полиция е арестувала министъра на здравеопазването и кмета на Ханой във връзка с обвиненията, че са замесени в скандал с тестове за коронавирус на стойност 170 млн. долара, съобщи Министерството на обществената сигурност.

Арестите са извършени в момент, когато комунистическата държава засилва борбата с корупцията след скандала "Виет А", при който длъжностни лица са били подкупени, за да доставят на болниците значително надценени комплекти за изследване на Covid-19.

Късно днес Министерството на обществената сигурност издаде заповед за арест на министъра на здравеопазването Нгок Анх по обвинения в "нарушаване на разпоредбите за управление и използване на държавни активи, причиняване на загуби и разхищения" по време на мандата му като министър на науката и технологиите, се казва в изявление на уебсайта на Министерството на обществената сигурност.

Издадена е и заповед за арест на кмета на Ханой Нгуен Тхан Лонг за "злоупотреба със служебно положение и власт при изпълнение на служебните задължения".

"След като бяха одобрени от Върховната народна прокуратура, Министерството на обществената сигурност изпълни решенията и заповедите в съответствие със закона", се допълва в изявлението.

Двойката беше лишена от членство в Комунистическата партия в понеделник, като по-рано днес властите отстраниха и двамата от постовете им, преди да ги арестуват.

През последните месеци бяха арестувани няколко други служители на провинциалните центрове за контрол на заболяванията (CDC) заради участието им и одобрение за изготвянето, производството и използването на тестови комплекти за коронавирус на „Виет А”.

Генералният директор на „Виет А” Фан Куок Виет е обвинен в подкупване на здравни служители, за да продават комплектите на компанията на болници и провинциални центрове за контрол на заболяванията на цени, значително по-високи от производствените разходи, с което е спечелил 172 милиона долара, от които 34 милиона долара са били използвани за подкупи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?