71
Следвайте ни

Антиваксърска Германия: Пандемия на слабоумните или COVID спирала на смъртта

viber icon

В пандемия, в която световните лидери продават шарлатански и чудодейни лечения, Германия често се откроява като блестящ фар за науката.

Това е страната, която разработи първия диагностичен тест за откриване на коронавирус и първата ваксина, одобрена на Запад, за да предпази хората от болестта. 

Но Германия също е страна, в която някои хора, които се разболяват тежко от Covid-19, могат да се окажат откарани в болница и под седация да бъдат напоявани с джинджифилови компреси за гърди и хомеопатични хапове, съдържащи силно разредени частици желязо, уж добити от паднали на земята метеорити.

Последователите на „духовния учен“ и самопровъзгласилия се ясновидец Рудолф Щайнер се застъпват за подобни терапии за борба с коронавируса поради предполагаем „ефект за облекчаване на тревожността върху душата и тялото“ и способност за „укрепване на вътрешната връзка със светлината“.

В Германия някои от тези терапии са били прилагани на критично болни пациенти по време на пандемията дори в престижната болница Gemeinschaftskrankenhaus Havelhöhe, която е част от университетска клиника на Хумболтовия университет на Берлин Charité. Най-голямата в Европа, между другото, със своите 3000 легла.

Щайнеризмът започва като мултидисциплинарна спиритуалистка философия в края на 19 век.

Роден през 1861 г. като гражданин на Австрийската империя Щайнер твърди, че има достъп до по-високи духовни планове, които му дават прозрения за прераждането, връзките между космическите тела, растежа на растенията, еволюционната история, дори за годините от живота на Исус, които не са обхванати от Библията, както и знания за потъналия континент Атлантида.

До момента на смъртта си през 1925 г. Щайнер прилага философията си към широк спектър от теми, включително и медицина.

Хелмут Зандер, изследовател на религията и критик на щайнеризма казва, че в известен смисъл антропософията е „немска история за успех“.

Вярата на Щайнер, че болестите са ритуали, които са необходими за пречистване на духовния дисбаланс, е в рязко противоречие с основите на съвременната наука. Твърдял е, че ваксината срещу дифтерия може да бъде избегната в полза на „лечение с къпане“, а ваксината срещу едра шарка има зла, подобна на фантом сила над тялото.

Пандемията обаче тества немската толерантност към езотеризма на Щайнер по повече от един начин. 

Вирусът подхранва антисемитизма

Училищата на Щайнер често се свързват с активистите срещу ваксините. Времето на COVID-19 в Германия създаде пъстър съюз от антиваксъри, които съставляват 5 до 10 процента от населението според института „Роберт Кох“.

Според Пиа Ламберти, психолог и експерт по германската конспиративна теория, настроенията срещу ваксините в Германия датират от десетилетия, още от времето на националсоциализма, казва тя в sueddeutsche.de.

Днес те се въплъщават в движения като QAnon, свързвани с неонацистките мрежи, антиваксърското движение Querdenker, което организира големи протести срещу здравните мерки, налагани в Германия заради коронавируса и Hueck, чиито възгледи срещу ваксинацията са по-нюансирани. Те привличат широк кръг от крайнодесни привърженици.

Тези движения светкавично разпространяват червения надпис от метростанция Quiddestrasse в Мюнхен-Нойперлах Vakcine macht frei (Ваксинацията ще те освободи) – алюзия към циничната поговорка над входа на немските концлагери - „Работата ще те освободи“, чрез огромен спектър от лозунги, плакати и графити, върху които вирусът или ваксинацията се свързват със световен заговор и с Холокоста.

Този нарастващ екстремизъм предизвиква сериозно безпокойство сред служителите по сигурността в германската държава.

Антиваксъри и политици тласкат Германия към ръба

Противно на очакванията Германия е ударена от сериозна четвърта COVID вълна, подхранвана от милиони хора, които отказват да бъдат ваксинирани, както и от политици, абдикирали от лидерство.

Това е пандемия на слабоумните, предава мнението на вирусолозите Spiegel.de. Положението е тежко, а последствията – сериозни.

Ваксинационната кампанията страда месеци от хаотични споразумения и противоречиви политически изявления.

Андреас Гасен, ръководител на Лекарската асоциация съобщава пред журналисти, че коментарите на политически лидери внасят "хаос" в германските медицински практики.

За да потушат зараждащия се конфликт, политиците изпращат послание: „Дръжте се!“.

Проблемът обаче се задълбочава и става все по-трудно да се организират масовите ваксинации.

Немските граждани отчитат като грешка на правителството да спре безплатните антигенни тестове за COVID и да отмени преждевременно много от здравните мерки.

Най-големият провал на германските политически лидери според анализаторите обаче е подходът им към почти 15 милиона души в страната, които са или против ваксинациите, или скептични към тях, пише thedailybeast.com.

Степените на ваксинационния скептицизъм

Не всички антиваксъри са толкова радикални, колкото двамата лекари от град Люхов в Долна Саксония, единият – специалист по ортопедия, а другият – семеен лекар. И двамата окичват вратите на своите кабинети с надписа: „Само за неваксинирани“.

Единият от тях дори твърди, че германската кампания за ваксинация е „най-големият експеримент върху хора в историята на медицината“. Той организира среща на така наречения Querdenker - движение в Германия, което по същество е колекция от антиваксъри, почитатели на теориите на конспирацията и десни радикали - в една плевня.

Психологът Корнелия Бетш, която ръководи проучването Cosmo в университета в Ерфурт (projekte.uni-erfurt.de), което изследва причините за отказа от ваксинация, вярва, че хора като лекарите в Люхов съставляват най-много 2 до 5 процента от населението.

Много други, за разлика от тях, казват, че по същество са отворени за имунизация, но се тревожат за страничните ефекти, като репродуктивни нарушения, отключване на автоимунни заболявания и други. Опасения, които според експертите са пресилени и далеч надвишават рисковете от заразяване с вируса.

Други 18% от респондентите в проучването посочват, че отказът да се ваксинират е начин да изразят своето политическо недоволство. Това настроение се забелязва основно в областите в Източна Германия, която също като България беше оттатък Стената.

И ако само за момент сменим името на Германия с това на България, може би ще намерим на места убедителни допирни точки, които обясняват високите нива на COVID смъртност и бавния темп на ваксинация у нас, достигнал едва 24%.

Междувременно Австрия стана първата държава, която въведе задължителния зелен сертификат за своите граждани. Само дни след като новият австрийски канцлер Александър Шаленберг реши да наложи ограничения на неваксинираните срещу COVID-19 австрийци, политици и синдикати призоваха за протести срещу тази „уникална мярка, която убива свободата“.

Австрийските полицаи и военни също обявиха, че отказват да контролират зелените сертификати в името на "свободата и човешкото достойнство". Техни представители заявиха, че ще се присъединят към мегапротеста срещу изолирането на неваксинираните от обществото, която е обявена за 20 ноември във Виена.

 

Диана Гечкова

Диана Гечкова

Редактор

Диана Гечкова е завършила Славянска филология с чешки език в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като учител в различни учебни заведения. Дълго време е била част от голяма синдикална структура. През 2021 г. се присъединява към екипа на "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Чини ми се че така

Чини ми се че така

20.11.2021 | 11:07

Абе нещо по търлъчки в буламача чифутски е пуснато Че видите ли Антиваксърите надигнали някакъв си антисемитизъм Това дали не е плод на ония печалби на чифутските фарма мафиотски компаний от по 6 000 долара на минута изкарани силово и с репресии от джобовете на същите тези антиваксъри антисемити и най паче данъкоплатци

Отговори
2 0
Терор

Терор

20.11.2021 | 10:38

Не се спряха. Две години терор,лъжи и манипулации! Обявиха хората,които са си ваксинирали всички ваксини от детството за антиваксъри,само защото не искат доброволно да си сложат една недоказана вакисна.През.уикенда има масов протест на военни и полицаи в Германия против терора с ваксините,но това не се съобщава...

Отговори
18 0
Проф. Люк Монтание: Случаи на Кройцфелд-Якоб, свързани с ваксината Cov

Проф. Люк Монтание: Случаи на Кройцфелд-Якоб, свързани с ваксината Cov

20.11.2021 | 10:28

Професор Люк Монтание отново се завръща във FranceSoir, за да облече костюма на "доносчик". Първият път, когато Нобеловата награда за медицина за 2008 г. посети нашия набор, той обясни, че вирусът Covid-19 е резултат от лабораторна манипулация. Второто, той предупреди, че ваксините Covid-19 ще имат сериозни странични ефекти. Две хипотези, отхвърлени от тогавашната интелигенция. Оттогава времето, анализът и информацията дават доверие на тези анализи. Този път професорът по медицина, на 89 години, но "все още интелектуално активен" и бърз да даде мнението си, особено "ако става дума за човешки животи", предупреждава за връзките между ваксините и случаите на прионни заболявания. "Смъртоносно и нелечимо" близообем_изключен Какво точно е то? „Прионната болест е протеин, който променя своята конформация. […] Патология [възниква], когато протеинът придобие необичайна форма. Това е един вид изравняване на структурата, това, което наричаме бета листове . В този момент тази структура става неразтворима в клетките и вече не работи “, обяснява Люк Монтание. По-просто казано, прионните заболявания се характеризират с дегенерация на централната нервна система. "Те са фатални и не са лечими." Най-известният от тях е този на Кройцфелд-Якоб, който е свързан със здравен скандал, възникнал във Франция в началото на 1980 г. „120 деца умират от това заболяване. Защо ? Защото са получили инжекция от хипофизи, взети от възрастни хора в дом за възрастни хора. " Но каква е връзката с ваксините Covid-19? Бившият ръководител на отдела за СПИН и ретровируси в Institut Pasteur обяснява: „Благодарение на проучване в Испания, ние показахме, че алуминият, присъстващ във ваксините, може сам по себе си да предизвика прионни заболявания. Въпреки това е много вероятно да има алуминий във ваксините срещу Covid. Както при ваксините срещу грип. „Чудя се дали прионните заболявания, развити от някои възрастни хора, са свързани с повтарящи се грипни инжекции, защото всяка година се ваксинираме срещу грип. »По този начин се натрупва алуминий в мозъка. „Трябва да спрем ваксината. Колкото по-рано, толкова по-добре " В момента професор Монтание твърди, че официално е открил пет случая на прионна болест при млади и здрави хора, няколко седмици след получаване на инжекции на Pfizer. А според него може да има „десетки и десетки“. „Има хора, които описват същото явление като мен, но казват: „Това не може да е ваксината“. Това е лудост. Това е ваксината. Трябва да се спре. Най-ранното би било най-добре. Ще спасим животи. Особено във време, когато говорим за ваксиниране на деца. " Люк Монтание обаче далеч не е "антивакс". За борба срещу Covid-19 той препоръчва използването на ваксината BCG (срещу туберкулоза) - която не е задължителна във Франция от 2007 г. - защото стимулира клетъчния имунитет. „В Майот, където BCG все още е задължителен, имаше много малко случаи на Covid-19, докато френските власти не постановиха, че трябва да се използват иРНК ваксини. От този момент нататък имаше скок в броя на случаите. " Професорът възнамерява да изпрати резултата от своето изследване на редактора (главен редактор) на BMJ (British Medical Journal) чрез писмо, подписано съвместно с група изследователи. Ще бъдат ли чути този път?https://www.francesoir.fr/videos-le-defi-de-la-verite/pr-luc-montagnier-vaccination-prions

Отговори
10 2
Куку

Куку

20.11.2021 | 10:35

Да не се окаже че в клипа се говори за друго нещо? Тоя професор все пак не е малко..умник като антиваксърите

Отговори
2 14
Кройцфелд-Якоб

Кройцфелд-Якоб

20.11.2021 | 10:40

Куку, ти си нагледен пример за пораженията от ваксината споменати в горната статия.

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?