49

Антиваксъри в действие: Хиляди се заразяват умишлено с COVID-19

Те са готови на всичко, за да се заразят с коронавирус – включително да си платят. Организират се в групи в "Телеграм" и си търсят болен, от когото да прихванат вируса. Какви са тези хора и защо го правят?

Мартин не вярва на политиците - нито на числата, които споменават, нито на данните, които споделят. Той чете вестниците, но “алтернативните информации”, които намира в чатове в “Телеграм”, му допадат повече. Още когато чува, че се работи върху ваксината срещу коронавируса, първата му мисъл е, че няма да си я постави. Мартин споделя, че оттогава всеки ден мисли дали е сбъркал, но винаги стига до извода, че е взел правилното решение, пише fakti.bg.

Мартин е на 32 години и живее в Хамбург, разказва “Франкфутер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). Той има дете, обича да посещава барове и клубове и прекарва много от времето си навън. Но когато в края на лятото Хамбург въвежда правилото 2G (само за ваксинирани и преболедували), той започва да се страхува. Какво ще стане, ако въведат същите ограничения и на работното му място? Той не иска да си купува фалшив сертификат за ваксинация, защото не го смята за “морално оправдано”. Негов познат му разказва, че си е купил фалшив положителен PCR тест и по този начин е получил статут на “преболедувал”. Но Мартин не иска да прави и това. За него остава една единствена възможност: да се зарази умишлено.

Мъжът намира група в чат приложението “Телеграм”, в която хора като него търсят болен от коронавирус, за да се срещнат с него. Някои дори са готови да си платят. Един потребител разказва, че е поставен под стрес от работодателя си. Други вярват, че човек не може да се зарази с коронавирус, затова начинанието им се струва безсмислено. Трети пък молят някой да им изпрати слюнка в плик по пощата. Търсенето е по-голямо от предлагането. Но един от участниците в групата - Дирк Шнайдер – пише: “Имам корона от скоро и ще я споделя. От Любек съм.”

Тимур от Швейцария разказва как е стоял в автомобил с инфектиран над 1 час. Болният кашлял и кихал, но нищо не се получило: резултатът на Тимур е негативен. Сега той е принуден да стои по цял ден вкъщи и няма друг избор освен да се зарази. Не вярва, че “грипът” може да му причини нещо, защото “познава тялото си твърде добре”.

Една потребителка дава съвет на Тимур: да използва клечка за уши, за да вземе проба от инфектиран и след това да си я постави в носа. Нейна приятелка е направила така. В резултат 15 човека се заразили. Някои са боледували, други - не, но всичките са дали положителен резултат.

След няколко дни в групата се появява друг мъж от Швейцария, който е с положителен тест. Тимур предлага да се срещнат. Той изпълнява процедурата с клечката за уши, след три дни PCR тестът му е положителен. Вече има и симптоми. Тимур се хвали в групата, другите го поздравяват, той предлага да помогне на още няколко потребители да се заразят.

Мартин търси някой от района на Хамбург, който да го инфектира. Една жена се свързва с него и предлага да изпрати неин познат, с когото да пият от една и съща чаша. Мартин се съгласява, но след това се уплашва и отказва срещата.

Седмица по-късно приятели на Мартин се свързват с него – всички са болни с леки симптоми. Двете семейства се срещат няколко дни. След това те се изолират "от уважение към другите хора", а приятелката на Мартин дава положителен резултат на бързия тест. Неговият обаче е отрицателен - „много разочароващо“. Затова той отива да си направи PCR тест и точно преди него бърше носа си с носната кърпа на приятелката си. Резултатът е "положителен" Мартин вече е "напълно облекчен".

“Телеграм” се превърна в любимата платформа на крайнодесните и последователите на конспиративните теории, казва Юлия Смирнова от лондонския Институт за стратегически диалог. Освен реч на омразата и антисемитизъм, в “Телеграм” се срещат и директни призиви за насилие към политици, ученици и представители на бизнеса. Повечето подобни призиви са от Източна Германия, но се срещат също и в западните провинции.

В някои групи в Северен Рейн-Вестфалия можете да намерите коментари като този: "Извършителите трябва да получат наказания, които присъстват в учебниците по история и след 200 години. Сравнимо с Нюрнбергските процеси.” В друга група се казва: “Най-доброто нещо е бързата екзекуция веднага след присъдата“. Става дума за американския имунолог Антъни Фаучи.

Стратегията за привличане на членове на тези групи е различна. Често се публикуват например видеоклипове от демонстрации срещу мерките или ваксините. “По този начин хората чувстват, че не са сами”, обяснява Смирнова. Използва се и емоционален език. Полицаите се наричат ​​"наемници", германската държава - "диктатура". „По този начин в тези канали се легитимира насилието срещу представители на държавата“, казва Смирнова.

В тези чатове се смесва хетерогенна група от хора - коронаскептици, антиваксъри, последователи на конспиративни теории, езотерици, крайнодесни. Но за разлика от Фейсбук, Инстаграм, Ютюб и Туитър няма законови изисквания платформата да предприема мерки срещу незаконно съдържание, тъй като се смята за чат приложение, а не за социална мрежа. На опитите на германското правителство да започне диалог с „Телеграм“ реакция от платформата, чиято централа е в Дубай, за момента няма.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
ТАЯ ЮЛИЯ НЯМА ЛИ КОЙ ДА СЕ ПРЕЖАЛИ ДА Я УВАЖИ КАТО ДЖЕНТЪЛМЕН

ТАЯ ЮЛИЯ НЯМА ЛИ КОЙ ДА СЕ ПРЕЖАЛИ ДА Я УВАЖИ КАТО ДЖЕНТЪЛМЕН

23.01.2022 | 22:09

КОЙ Е СМЕЛ?

Отговори
2 0
КОВИДЯСЪЛ , БАЙ ТОШО, ЧИФУТИНА

КОВИДЯСЪЛ , БАЙ ТОШО, ЧИФУТИНА

24.01.2022 | 00:11

ЩЕ СИ ПАСНЕТЕ С ЮЛИЯ

Отговори
2 0
Скоро ще има и действия срещу НОИ

Скоро ще има и действия срещу НОИ

23.01.2022 | 17:35

https://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
4 1
Нали

Нали

23.01.2022 | 16:33

Свободни са да се заразят умишлено! Просто ще потвърдят статистиката! От сто човека заразени, 25-30 ще развият симптоми, от тях 10 ще влезнат в болница а от тях 4 или 5 ще починат! И така 1000 заразени 40 починали, 10 000 заразени 400 починали, 100 000 заразени 4000 починали! Говорим за НЕВАКСИНИРАНИ!

Отговори
9 11
Нали

Нали

23.01.2022 | 16:40

Статистика за ваксинирани с две или три дози! Смъртност между 0,8 и 0,9 процента! На сто човека заразени между 5 и 8 ще развият симптоми, от тях един или двама ще влезнат в болница, от тях един може да почине а може и не! Остава и момента, че след пълен курс на ваксиниране вероятността да бъдеш положителен е около 75 процента ПО-МАЛКА от ако не си ваксиниран!

Отговори
10 8
Чича ви Митко

Чича ви Митко

23.01.2022 | 15:30

Аз искам да се заразя ама ми искат пари и все едни кодупи още не съм го хванал само ме лъжат

Отговори
3 5
Гор

Гор

23.01.2022 | 15:15

Защо го правят ли? Защото мислят с главите си защото не вървят като стадо

Отговори
13 15
Мислят

Мислят

23.01.2022 | 15:27

ама с ануса

Отговори
8 9
Юлия

Юлия

23.01.2022 | 17:38

А ти с какво мислиш? Май с нищо. Четах и не проумнявах. Ей, това хората яко изтерясаха. Това е интелектуаллен МАЗОХИЗЪМ.

Отговори
2 4
У .й Козлодуййййй

У .й Козлодуййййй

23.01.2022 | 14:54

Простотията ходи по Козлодуй

Отговори
3 6
Jjj

Jjj

23.01.2022 | 14:36

Така се гради истински имунитет. И с правилно лечение няма да се усети тъй страховития уж ковид.

Отговори
18 17
Това са те чифутите

Това са те чифутите

23.01.2022 | 14:27

Сега разбирате ли защо съществуват приказките и комиксите за Макс и Мориц Защо съществува Голибут и Оскарчо и Метро Голдиан Маер като тяхни основоположници И Чарли Чаплин Мерлин Монро Брата на Пит и ония сексуални предложения за главна роля И ония от ванхалията чифутска на Содома и Гомора където брат брата си люби ако наоколо няма женско И онова хайванче от третия пол което ни го пробутват нейде уж от Инстамбул със розови гащички и прайд парадчета Тотална чифутска инвазия медийно облъчване и простотия Пилене на мозъчета до съвършенна гладкост Явно чифутската пропагандна машина няма никакви спирачки Явно сигур тя не не знае че ние знаем повече за Хамбург от офисните им плъхчета зад компота седнали Явно и затуй използват между три и 30 никому нейзвестни чифутски сайта който те обикновено цитират в един техен буламач Та човек да не може да им хване края в таз мъгла от лъжи Това са те чифутите

Отговори
8 7
ИНТЕРЕСНО КАК ДОБРЕ СИ ОПИСАЛ СЕБЕ СИ И ТВОИТЕ ПРИХОДИ

ИНТЕРЕСНО КАК ДОБРЕ СИ ОПИСАЛ СЕБЕ СИ И ТВОИТЕ ПРИХОДИ

23.01.2022 | 14:33

ЕВАЛАТА БЕ

Отговори
2 7
Бай Тошо

Бай Тошо

23.01.2022 | 14:21

И аз мернах по руски сайт за някаква чешка, фолколрна певица се заразила нарочно и починала!

Отговори
19 6
БАЙ ТОШО Е ПРОСТ - ПИСА МАРИЦА. Тя писа и за монасите в Света Гора

БАЙ ТОШО Е ПРОСТ - ПИСА МАРИЦА. Тя писа и за монасите в Света Гора

23.01.2022 | 14:31

Не вярвали, и някои умрели

Отговори
7 6
смешници

смешници

23.01.2022 | 14:18

То и във форума на Марица пишат: Ковид калинката Леле-КУКУ-Мутра ...Психично болен гербав седесар Нали, щели да напляскат Путин и Русия, разни фашунгери и педита и какво от това?

Отговори
7 8

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?