Следвайте ни

Ангел Кунчев с ужасяващо разкритие: Евтини антиобитици ни съсипват!

viber icon

Ползването на евтини антибиотици е най-големият проблем в България. Това предупреди доцент Ангел Кунччев, главен здравен инспектор. Това води до резистентност към антибиотиците. 

Не сме в най-лоша ситуация в Европа, но в някои показатели сме лидери в отрицателно отношение и то с преднина от 8 пъти над втория.

Кунчев отбеляза, че евтините антибиотици се дават най-вече в някои болници, които искат да се сместят в бюджета.

Сами по себе си подобни лекарства не са лоши, но не и когато се ползват многократно.

Друг бич са опитите на българите да се лекуват сами. „При седемдневен курс често човек се чувства добре на петия ден. Остават му лекарства, който след време той дава на друг човек от семейството. Това е опасно предупреди Кунчев.

Той призна, че за изпълнение на програмата срещу антибиотичната резистентност са необходими действията на 20 институции у нас, като до момента едва пет, макар и най-важните, са свърши своята работа. 

Пандемията не оставя на заден план всички текущи програми и имунизации. Това заяви на брифинга в БТА доцент Ангел Кунчев.

Той обаче заяви притесненията си за ваксините срещу грип. Въпреки че са доставени 50 процента повече ваксини, в момента се са изчерпани.

В същото време имунизацията не върви по план при възрастните хора над 65 години. За целта доцент Кунчев свиква днес спешна среща на Българския лекарски съюз и фармацевти.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Изненадана

Изненадана

18.11.2020 | 14:47

Вие сега ли чувате, че у нас масово се изписват антибиотици от ЛЛ за най-малкия сопол или закашляне на дете?! Сег ли чувате, че антибиотици се продават масово без рецепта?! Къде живеете? Това го знам поне от 15 г.

Отговори
3 1
Хи хо

Хи хо

18.11.2020 | 13:03

Понеже са празни аптеките! Това е новото оправдание! Дали някъде има Azax?! Няма. А и от лятото сме по шведския модел?! Това е.

Отговори
4 0
Антибиотиците и докторите

Антибиотиците и докторите

18.11.2020 | 10:53

Безразборното изписване и вземане на антибиотици е вредно и води до резистентност . Води до това , че когато наистина е необходим антибиотик за лечение на дадено заболяване , той/антибиотика е безсилен ! Медиците имат оправдание за това поголовно заливане на пациентите с антибиотици . Те казват , че ако не е изписан антибиотик , пациентите считат , че не им е адекватно лечението ! Или казано по друг начин докторите се застраховат , за да не бъдат атакуване за начина на лечение !

Отговори
9 1
Ха  такаа

Ха такаа

18.11.2020 | 11:04

Пациентите казват на докторите какво да правят! Това ако е истина ние не сме за европейски съюз а за някой по напреднал неевропейски съюз!

Отговори
6 4
Точно така си е

Точно така си е

18.11.2020 | 11:46

Точно така си е - у нас повечето пациенти нареждат на лекарите си какво да правят. Разбира се, у нас почти не се срещат случаи на подобно разпореждане спрямо автомонтьорите ни, автотенекеджиите, шпакловчиците, бояджиите, арматуристите, зидаро-мазачите, кофражистите, елтехниците, майсторите по ремонт на хладилници, телевизори, перални, прахосмукачки, бойлери и прочее, фаянсаджиите, дограмаджиите и т.нат., а ако все пак се случат - крайният потребител (клиент)("пациент") бързо и окончателно разбира каква непростима грешка е направил... Който разбрал - разбрал!

Отговори
7 0
Вие

Вие

18.11.2020 | 11:58

Да не би да визирате баш майстора и бомбето в комина.Не ми се вярва доктори да са паднали толкова.

Отговори
1 2
Точно така си е

Точно така си е

18.11.2020 | 12:06

Който разбрал - разбрал, колега. Явно сте ме разбрали, само наполовина.

Отговори
4 0
Мишева

Мишева

18.11.2020 | 10:50

Защо личните лекари предписват антибиотици при вирусна инфекция? Дори по телефона... Това европейско здравеопазване ли е? Защо у нас все още няма единни протоколи за действие при заразяване или съмнение за заразяване с КОВИД 19 ? Хората се чудят къде и на кого да се обадят! Защо при над 40% положителни PCR тестове в страната се готвим отново да пуснем учениците в училищата? Вижте реакциите на съседните страни! А тук "борим" пандемията с пожелания!

Отговори
12 3
КУКУ

КУКУ

18.11.2020 | 11:20

Защото Б.Б го интересуват единствено и само изборите през пролетта. Умиращите (вече по повече от 100 на ден) основно не са негови избиратели. Да умират, важното е да се печелят изборите - това е логиката на Б.Б. Добре е да го запомните това. Никакви щабове, министри на здравеопазването, РЗИ-те и т.н, решенията се взимат единствено и само то Б.Б и те са насочени изцяло към предстоящите избори.

Отговори
12 5
Запомнихме  го

Запомнихме го

18.11.2020 | 11:27

Но и вие запомнете-недейте да съдите за другите по самия вас.

Отговори
2 4
Mmm

Mmm

27.11.2020 | 10:02

Добре знаем че ББ е чел само за Винету..Но моите от СДС излязоха 70% агенти и се интересуваха само да краднат нещо.А Корнелия дет беше при нас като се приватизираше,и после пак стана комунистка.Дпс се интересуват само от далаверата,Така че който и да е начело ,прави мерките в Германия,Франция..

Отговори
0 0
Хората

Хората

18.11.2020 | 10:49

Са недобре информирани.Повечко са наплашени.Разяснителната работа е слаба. Допускат се интерпретации от некомпетентни хора.Държавните органи трябва да налагат ред по своята компетентност.

Отговори
5 2
Б.си мамата

Б.си мамата

18.11.2020 | 10:45

Значи болниците се вместват в бюджета. Ясни защо има висока смъртност?

Отговори
8 4
Ник

Ник

18.11.2020 | 10:45

Колко жалко, редактор, носител на престижната награда Черноризец Храбър, да е неграмотен! Да не знае кога е -и, кога е -й. Лекарства, КОЙТО оставали, ги давали пациентите на близките си! Колко жалка българска действителност!

Отговори
9 1
Абе

Абе

18.11.2020 | 11:20

Чувал съм че именно при средствата за масова информация има и една длъжност-коректор. Човешко е да сгрешиш. Магарешко е да повториш грешката.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?