1553

Ангел Кунчев: Няма да се поддам на рекета на "Възраждане"

След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Диана Найденова в „Карай направо”.

Той коментира и заканите на лидера на „Възраждане”, ако не отпаднат мерките да обсадят сградата на Министерския съвет.

„Никой не трябва да се поддава на такъв рекет, защото това не води но нищо. Ако я докараме дотам като държава улицата да определя какво трябва да се прави и какви мерки трябва да се вземат - по-добре да вдигаме ръце и да се предаваме.

И сега мерките не са кой знае колко ефективни, но ако хора неспециалисти започнат да дават съвет какво да става и едва ли не да притискат правителството – няма да се случи нищо добро”, категоричен бе той.

И отново към вируса с Кунчев:

„При толкова заразни вируси нещата се развиват бързо. Така е и при някои от особено заразите щамове на грипа, с които сме се сблъсквали. В рамките на януари и февруари каквото се случи – ще се случи и ще започнем сравнително бързо нормализиране още в края на февруари”, посочи той.

„Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба”, каза главният държавен здравен инспектор.

По думите му на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон. „Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове е го разпознават”, коментира Кунчев.

Но допълни: „Коронавирусът в рамките на две години използва целия си капацитет да ни занимава със себе си. Време е по нормалния еволюционен път той да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки. За мен ключовата дума е ваксинация”.

Кунчев коментира и прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден. „Вероятно малко са предозирани. Според мен и в момента заболеваемостта е достатъчно висока. Имаме активен епидемичен процес в големи градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни цифри от тези, които сега виждаме, няма да видим”, каза той.

И посочи, че според математиците реалната заболеваемост е около 2 и половина до три - три и половина пъти от тази, която официално се регистрира. „Така че ние и сега ги имаме тези 30-40 000 заразени на ден”, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Запитан дали може да се каже, че в ден  с 11 000 заразени, реалният им брой е около 30 000, той отговори: „Да, вероятно е някъде там реалната бройка. Сравнявайки и в момента в Западна Европа заболеваемостта е около и над 2000 на 100 000. При нас в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000.

Няма изненада, Омикрон протича така – ще засегне много хора, няма да ги засегне много тежко, дай Боже, защото и в това не сме напълно сигурни. Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система”.

Той коментира и новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията.

„Нямаше да съм съгласен, ако това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата и то не само интензивните, но и заболеваемостта. Това дава доста ясна представа. Следя и заболеваемостта по области и като виждам на базата на този многофакторен критерии – нещата почти съвпадат”, посочи Кунчев.

И обясни, че желанието да се даде ударение на тежките форми се дължи до голяма степен на характеристиката на Омикрон. „И на това, че очакваното по-леко протичане ще доведе до много бройки, но ако то не води до чак такава голяма нужда от хоспитализация и смъртност, няма да е такъв проблем за здравната система”, каза той.

Петков каза кога ще отпадне зеленият сертификат у нас

„Още преди месец казах, че тази вълна няма да удари толкова лошо здравната система, колкото икономиката. Обикновено говорим за училища, но представете си едно огромно производство, в което отсъстват до 35% , то на практика се срива. Това по-скоро е проблемът. Иначе с тези темпове ще се справим”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

„Когато Омикрон е толкова заразен, когато успява 30-40% да заобикаля част от нашия имунитет, независимо дали след прекарване или имунизация, единствено бустерната доза дава достатъчна гаранция че 3-4 месеца си предпазен, ние не можем да предотвратим епидемията.

Единственото, което се стремим да направим, е да я избутаме във времето, така че да имаме готовност да реагираме – да имаме легла, лекарства, кислород, ваксини, както и леко да притъпим високия връх и той да бъде приемлив”, заяви още той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
26 коментара
Мутра

Мутра

23.01.2022 | 10:39

Браво на Кунчев. А плювачите - посетете едно ковид отделение преди да пишете глупости.

Отговори
2 5
Мунчо

Мунчо

23.01.2022 | 10:09

Само един харманлийски селянин може да се пъчи така.

Отговори
5 2
Jjj

Jjj

23.01.2022 | 00:40

Кунчев може ли да си толкоз долен защо ли сате родили такъв?

Отговори
11 5
Game

Game

23.01.2022 | 00:20

https://youtube.com/channel/UCsjIw78h6N2DI5iTY9hMQbQ може ли да се Абонирате за моят ютуб канал, благодаря

Отговори
0 4
Дии

Дии

23.01.2022 | 00:03

КУКУ се подвизава под НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА . Смотан шапшал, само заради него си заслужава да се откажеш от ваксинация.

Отговори
14 6
Долу унизителния

Долу унизителния

22.01.2022 | 23:03

Дискриминационен, сегрегиращ хората по медицински признак зелен сертификат! Недопустимо е през 21-ви век да се окачествяват хората като месо със сертификат за годност. Който иска да се боде с тези препарати, наречени ваксини срещу Ковид-19, но административните мерки в лицето на тази абсурдна бележка са престъпни и без абсолютно никакви медицински причини. Административният произвол преминава всякакви граници, ще категоризират хората като опасни и безопасни!!! Престъпно и неморално е, а когато се предлага от лекар е белег на тотален цинизъм и безхаберие за ДОСТОЙНСТВОТО на човека. Кунчев, ти си СРАМ за човешкото начало и лекарското съсловие!!!

Отговори
14 4
по вашата логика излиза че трябва да махнем инфекциозните болници

по вашата логика излиза че трябва да махнем инфекциозните болници

22.01.2022 | 23:09

и тогава болноите от трипер, гонорея, туберколоза, едра шарка - импровизирам в момента, да се разхождат по автобисите и да не ни интересува, че могат да заразяват другите

Отговори
6 11
Дии

Дии

22.01.2022 | 23:58

Трипер и гонорея е едно и също. И ако чакате на спирка или се возите в автобус с болен от трипер то вероятността да се заразите е само в случай че правите любов . Надявам се не правите любов по автобусите и спирките.

Отговори
14 2
Не е съвсем така

Не е съвсем така

23.01.2022 | 07:41

Ако болният от трипер не си е мил ръцете, и пипнете дръжката (в автобуса) след него, а после си пипнете окото, има риск от заразяване. Има и извънполови форми на гонорея: очна, кожна, гърлена и други. -----> https://www.rzi-vt.bg/ppi.htm

Отговори
5 1
Тоя лъже

Тоя лъже

22.01.2022 | 22:33

Повече от Кирето

Отговори
12 3
шефа на ИЗРАЖДАНЕ лъже, че МАНГЪРА не е казал ........................

шефа на ИЗРАЖДАНЕ лъже, че МАНГЪРА не е казал ........................

22.01.2022 | 23:15

В 8 мин и 40 сек на предаването СИМИДЧИЕВ И МАНГЪРОВ по НОВА TV, което го има в интернет, ясно се вижда и чуват думите на Мангъров, че хора са умрели, защото са вакснати, но това не е изненада за ЧЕРВЕН ШЕФ, та нали ЧЕРВЕНИЯ ГОЛЯМ БРАТ каза, че няма изтичане на радиация от ЧЕРНОБИЛ

Отговори
9 5
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

22.01.2022 | 22:16

КУНЧЕВ,не мога да се довя на човек,който не може да се погрижи за собственото си здраве след 3 игли ваксина и бустер да се грижи за моето с "информирано съгласие"

Отговори
18 3
НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

22.01.2022 | 23:17

Той се интересува от заболяемостта и смъртността като цяло на населението и ограничаването на пандемията

Отговори
7 10
Дии

Дии

22.01.2022 | 23:59

Как?

Отговори
7 1
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

22.01.2022 | 22:09

Две години тормози народа,а сега ВЪЗРАЖДАНЕ го рекетирали ! Не те,народа изразява своята воля и управляващите,колкото и да им е неприятно и неудобно трябва да се съобразят,защото ядат хляба на същият този народ,който ги е избрал.НАСИЛА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА

Отговори
17 6
НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

22.01.2022 | 23:19

НАСИЛА И МОЗЪК НЕ СЕ НАЛИВА С ФУНИЯ - СПРАВКА - ВИЖ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО

Отговори
5 14
Батко

Батко

22.01.2022 | 21:58

Умирайте, антиваксърчета! Повече земя за останалите ;)

Отговори
5 18
НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ - НЕ СИ ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

22.01.2022 | 23:20

БАТКО НЕДЕЙ ТАКА С ЛОШО - ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ, ДОРИ И ЗА ЧАЛГАРИТЕ

Отговори
8 5

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?