Следвайте ни

Ангел Кунчев коментира фаталния случай след ваксина с "Астра Зенека"

viber icon

"Лично мое мнение е, че шансът ваксината на "АстраЗенека" да е причинила смърт, е много малък, но това трябва да се докаже. За всички подобни случаи се събира цялата информация, ангажират се топекспертите в България и те трябва да дадат заключение има ли причинно-следствена връзка или не. Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Бързането в случая не е добър начин. Ваксината трябва да отговаря и на ефикасност, и на безопасност, която дори е по-важна. Разчитаме много и на Европейската агенция по лекарствата", каза още той.

"Разбирам напълно страховете на хората, които са си поставили първата доза от ваксината, но нека имат търпение. За радост се случи на ваксина, на която интервалът между двете дози е много дълъг. Слава Богу, има време да стигнем до правилното решение.

Ваксините на "Пфайзер" идват всеки понеделник в определени количества около 20 и няколко хиляди дози. От края на март и през април и там има определено увеличение. "Модерна" също един или понякога два пъти седмично пращат, имаме график за всеки месец. За съжаление фирмите намалиха количествата.

Очакванията са, че към 15 април трябва да получим и първите дози от ваксините на "Джонсън и Джонсън", а това, че тя е еднодозова облекчава процеса на ваксинация", добави Кунчев  

Засега предложението ми е за по-строги мерки в продължение на 2 седмици, надявам се, че през този период ще достигнем пика. Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения, за търговски обекти, при това не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. Искам да кажа на хората - стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна, добави Кунчев.

  
  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Минаващ

Минаващ

18.03.2021 | 08:08

От вчера в Мрежата са налице първични данни от статистиката на инуминизането на 24 милиона във Великобритания за два месеца (от януари до март) и там директното сравнение на морбидността на АстраЗенека и Пфайзер съвсем не е в полза на втория: някъде 0.24% срещу 0.13% за докладвани (значими) реакции при ваксиниране. Или казано на прост език – от Пфайзер СЕ МРЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от колкото от АСТРА ЗЕНЕКА!!! Който има глава – да си я ползва по предназначение, а не само да му носи шапката…

Отговори
0 1
Биби

Биби

18.03.2021 | 02:38

Каква връзка има доц. Кунчев със Славчо Атанасов? А Кунчев не очаквам да каже, че жената е умряла от ваксината, може да си го мисли, но нали гледа властта и това ще каже разбира се. По-добре нищо да не казва.

Отговори
1 0
Нали

Нали

17.03.2021 | 22:50

Доцент Кунчев е един истински и достоен българин, не като онова карловско леке Славчо Атанасов!

Отговори
1 1
Кажи

Кажи

17.03.2021 | 19:54

Да стиснем зъби защото и вашия зор не е малък.

Отговори
1 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?