Следвайте ни

Ампутираха крак на българин след прекаран COVID-19

viber icon

Една тъжна история, но кураж на този българин! От Инфекциозното отделение в Горна Оряховица започва историята на един млад мъж. В края на миналата година той преминава от тук, заради тежко прекаран COVID-19, излекуван е, но… получава много по-сериозен проблем, с който ще трябва да се бори цял живот.

Животът на Стефан Грозев от Горна Оряховица се преобръща точно на Коледа, предава "Нова телевизия". Ампутиран му е десният крак. Всичко започва в началото на месец декември, миналата година. 52-годишният мъж попада в статистиката на заболелите от COVID-19.

„От начало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. В последствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите, че има проблем.

Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона”, разказва Стефан Грозев.

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но кракът му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крайник. И се започва борба за спасяването на крайника.

„Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден - нова операция”, спомня си Стефан, а съпругата му Диляна допълва:”Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели -  кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението.

Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран крака”.

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, които трудно могат да бъдат предотвратени.

“Няма големи тромби или лези, които лесно да бъдат отстранени. Засягат се малките съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след COVID-19, имаме 20 човека с инфаркт.

По отношение на случаите с тромби в белия дроб – тама са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крака и ръце – поне шест случая. Повечето са спасени, но някои завършиха с ампутации”, заяви доц. д-р Яна Симова – началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък”.

А в опита си да си върне нормалният начин на живот Стефан Грозев и семейството му започнаха да търсят подходяща протеза за десния крак.

„Стана ни ясно, че има начин. Съвременното протезиране е достигнало достатъчно добро развитие, за да осигури изработка на протеза, която да замести крака и движението. Но всяко едно модулче и движение, което целим да извършва компонента и се трупат средства.

И протезата, която ни се предложи съобразно начина на му живот и всичко, което тестваха. Тя струва 64 хиляди лева. Гледаме в посока да е максимално подвижен”, разказва съпругата на Стефан - Диляна

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Марица

Марица

07.02.2021 | 21:50

Пълни нещастници сте. Отворете си погребално бюро.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай