Следвайте ни

Ами сега? Жегата няма да унищожи Covid-19, твърдят вирусолози

viber icon

Очаквахме горещините да омаломощят коронавируса и инфекцията да затихне, ала природата си има своите закони и вирусът показа, че не му пречи високата температура. Към момента не се виждат данни за намаляване действието на вируса при горещите градуси.

Това заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Все още щамът, който е разпространен в България, е същият коронавирус с преобладаваща мутация, но все още не се знае тя е променила фенотипните свойства на вируса, т. е. той външно го разпознава. Все още се събират данните за това", поясни вирусологът.

"На пръв поглед изглежда само, че младите хора се заразяват повече, просто защото мерките са отпуснати. Младите хора са просто по-свободолюбиви", коментира доц. Николаева-Гломб.

Вирусологът потвърди, че възрастните хора са си научили урока и се пазят повече.

За София разпространението на вируса е доста дифузно и това е нормално за един голям град, където можеш да живееш в единия край и да работиш в другия, отбеляза вирусологът. И беше категорична, че удължаването на епидемичната обстановка и спазването на мерките ще помогнат за ограничаване разпространението на вируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

07.07.2020 | 11:45

Ами сега какво... "яко ще се мре" (цитат)!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?