Следвайте ни

Ако сте от тази кръвна група, имате имунитет срещу COVID-19

viber icon

Tелевизионнатa водеща и общопрактикуващ лекар Елена Малишева обясни връзката между различните кръвни групи и вероятността от заразяване с COVID-19 и тежко протичане на заболяването. 

Малишева припомни, че съществуват четири кръвни групи, които се различават помежду си по наличието на специални протеини-аглутиногени, отговорни за аглутинацията на кръвните клетки. Самите протеини са разделени на две групи: "А" и "В".

Тв водещата обясни, че самата болест COVID-19 допринася за сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци, така че наличието на допълнителни "помощници" под формата на протеини "А" и "В" може да влоши състоянието на пациента състояние.

Във връзка с проучване, в което са участвали 200 хиляди души, Малишева заяви, че учените са идентифицирали кръвна група, която на практика е имунизирана срещу COVID-19  - първата (нулева) , в която няма аглутиногенови протеини.

По този начин лекарят класифицира всички останали групи като рискови фактори за COVID-19.

Малишева също така подчерта, че хората с първа кръвна група не могат да бъдат 100% защитени от инфекция, тъй като други съпътстващи фактори, включително затлъстяване, диабет и т.н., също оказват сериозно влияние върху болестта, пише Zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кърваводарител

Кърваводарител

20.02.2021 | 10:44

Аз не съм от тази грозна група Аз съм Българин А Българите сме красиви и сме от друга група па било и кръвна

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай