Следвайте ни

Ако гаджето ви мирише на риба, сигурно сте изкарал Ковид

viber icon

Коронавирусът е бомба със закъснител  и някои последствия от заразата може да се почувстват доста време след като човек е излекуван.  За това, че загубата на вкус и обоняние е сред признаците на инфекцията, вече се изписа много. По-лошата новина е, че COVID-19 може да предизвика паросмия, което означава извратено усещане за миризмите. Това твърди президентът на британската асоциация на отоларинголозите (ENT UK) професор Нирмал Кумар, според когато тази проява на коронавируса може да бъде достатъчно дългосрочна.

Ученият съобщи още през март, когато пандемията тепърва превземаше Европа, че проблем с обонянието може да е симптом на заразата. Сега професорът твърди, че паросмия се среща по-често при млади хора и медици, които са преболедували COVID-19.

Според Кумар във Великобритания вече има установени хиляди такива случаи. "само днес приех двама пациенти с паросмия. Единият постоянно усещаше миризма на риба вместо всички останали реални миризми около него. Другият пък постоянно усещаше миризма на цигари. И двамата работят в здравната система", разказа специалистът  пред британски издания.

Според професора тази странна симптоматика може да се обясни със свойствата на коронавируса, който въздейства на нервите на носоглътката, нарушавайки тяхната работа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?