Следвайте ни

Акад. Петрунов: Втори сме по смъртност от COVID-19 в Европа

viber icon

"Очаква ни сериозна нова вълна. Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място, след Румъния". Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

"Младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса. Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия", допълни той. 

 "Първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказа, че високото разпространяване е между хората в активната възраст - заради широките социални контакти", каза още той.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

"Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса" обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет", обясни имунологът.

"Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски - това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове", допълни той.

"Симптомите на коронавирусната инфекция и грипната инфекция са трудно различими. Много пъти ще има смесвания на двете инфекции", прогнозира акад. Петрунов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

айляк

айляк

25.08.2020 | 09:49

Може и на първо да станем по смъртност. Той генерала празни приказки не хвърля. Като нямаме реаниматори и 10000000 апарати да имаме-все тая. В Корея защо умира по 1 на няколко дни- защото има медицина в интензивното. Германия също е добър пример за Европа.

Отговори
5 0
Гост

Гост

25.08.2020 | 09:21

Академика въобще не знае,къде се намира.Говори глупости и плаши хората.С години сме щели да си носим вируса и едва ли не да сеем зараза.Нали е по-възрастен е умрял и той от страх.Е точно такива “разбирачи” ,като него ошашкаха хората.

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?