71

Акад. Петрунов: Всяка година - ваксинация срещу COVID-19

Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията, заяви ученият от БАН

 

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процен. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви в студиото на NOVA aкад. Богдан Петрунов от БАН.

Той  беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.

„Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
светила

светила

29.01.2022 | 16:23

Поредният поклонник на либералната джендър идеология... Не, г-н академик! Нищо при този вирус не е нормален биологичен процес! Омикрон не е мутация от предишните варианти, а съвсем нов вариант! А и по начало, КОВИД 19 не е естествен вирус, а създаден в лаборатория! В генома му се съдържат секвенции от три вируса - корона-вирус, СПИН и тропическата треска Денга.

Отговори
1 0
Главанак

Главанак

29.01.2022 | 14:08

Така и не е разбрал, че Ковид-19 не съществува. Има група коронавируси, които непрекъснато се сменят. А ваксината си е една и съща - не ваксина, ами истинско чудодейно нещо - от вода прави дебели пачки пари.

Отговори
3 1
гост

гост

29.01.2022 | 12:06

Академика да си изяде всички дипломи и трудове и да целува ръка на доц. Мангъров. Всички скочиха срещу доц. Мангъров , но той се оказа прав.

Отговори
8 1
bulava

bulava

29.01.2022 | 11:07

Е па ти ако искаш и всяка седмица си бии по една ваксина кой те спира.Но не ми налагай тая тъпотия и не се излагай за пари пред медийте,академик си все пак.Човешките антитела също се приспособяват и то много по бързо от мутациите.Учили сме биология все пак.Ходи разправяй тия глупости на западняците и американците те ще ти повярват

Отговори
10 1
Какъв край бе ид.иот

Какъв край бе ид.иот

29.01.2022 | 10:53

Защо не кажеш след омикрон ва 2 С какъв нов вариант Ще продължите да заразявате населението и с какви нови и измислени уж ваксини ще ни задължавате да се прилага клетъчна терапия върху нас всяка година и Какви нови сертификати ще измислят тъпите ви глави

Отговори
12 1
Ха ха

Ха ха

29.01.2022 | 10:52

Направо по един абокат и периодично поредната доза.

Отговори
10 1
Граматиков

Граматиков

29.01.2022 | 10:06

Щях да пиша, че е по-добре дядото да гледа внуци и правнуци, но се сетих, че той това прави. С тези прогнози ги храни.

Отговори
21 1
До Граматиков

До Граматиков

29.01.2022 | 15:07

Поредния ти н енормален коментар! Все се надявам да пукнеш! Следя ти п ростотията от бая време и ти все намираш нещо,с което да изумиш. Уникален г лупак!

Отговори
1 2
Бустер

Бустер

29.01.2022 | 10:02

Всяка година тояга в продажната професорска кратуна

Отговори
16 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?