Следвайте ни

Акад. Петрунов с черна прогноза: Възможна е четвърта вълна

viber icon

Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при този темп на имунизация. Сега все повече се смята, че трябва 90 на 100 от населението да е ваксинирано или преминало през заболяването. Това заяви акад. Богдан Петрунов  в ефира на Нова тв.

Експертът смята, че до края на годината у нас трудно може да се говори за колективен имунитет.  

Той посочи, че е възможна и четвърта вълна на COVID-19 заради голямата изменчивост на вируса и допуска, че ще има постоянно разработване на нови ваксини по подобие на грипните. Петрунов напомни, че вече има южноафрикански, берлински, румънски и други варианти на коронавируса. Според него някои от вариантите ще изчезнат, но други може да се окажат по-сериозни.

Акад. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните власти, че е възможно да има и нов вариант, засечен при две жени от Северна България. Резултатите още се проучват.

„Нас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса. Той мутира постоянно. Някои от вариантите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем“, отбеляза академикът.

Алергологът каза, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември, например. Той обясни, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасност. По думите на акад. Петрунов хората, сложили първа игла на AstraZeneca, спокойно могат да си сложат и втора.

Специалистът смята, че неправилно се тълкува становището на ЕМА относно появата на тромби.

„В текста от ЕМА става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана“, отбеляза той. Според него образуването на тромби са рядкост. Тромбемболия обаче се среща често при заболяване с коронавирус. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

експерти

експерти

18.04.2021 | 19:44

Прав е! Трябваше да разформироват Ваксинационния щаб, а не Оперативния! Ваксинацията е пълен батак и пак сме на последно място в цяла Европа! Дори страни извън ЕС са с повече ваксинирани от нас! И наистина ще има 4-та вълна, ако караме с тези темпове и с този хаос при ваксинацията!

Отговори
0 3
Ковидчо:

Ковидчо:

18.04.2021 | 11:50

Е то бивАло и да няма?! Не трябва да си непременно академик, професор, доцент и прочее капацитет, за да направиш такава прогноза. Ще има и четвърта, и пета, и т.н. вълни - докато е нужно.

Отговори
9 2
Toqga

Toqga

18.04.2021 | 11:43

Stareca izkyfqva previjdat my se valni.

Отговори
0 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?