Следвайте ни

Акад. Петрунов обясни защо прекаралите COVID-19 да не бързат с ваксината

viber icon

Хората, прекарали COVID-19, не бива да си слагат ваксина много скоро, защото имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за натрупаните антитела, просто трябва да изчакат няколко месеца. Това обясни в "Неделята на NOVA" акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

"Настоящите ваксини оказват влияние на всички варианти на COVID-19, но в различна степен, така е и с с вида от ЮАР, влияят, но по-малко", добави той.

Академикът отбеляза още, че се е смятало, че ваксините ще ни предпазят на 100% от всички щамове на вируса, но това не се е случило.

"Ако така продължава да се развива вируса, вероятно ще трябва всяка година да се ваксинираме, защото още много варианти ще има на коронавируса", допълни специалистът.

За ваксината на Johnson & Johnson  той информира, че показва висока ефективност на различни места - Южна Америка, САЩ, Африка, при това с една доза.

За него втората доза е много важна, а ваксините трябва да се поставят, както е протекло клиничното изследване, а не някой да реши самоволно, че ще слага само една доза или да променя времето на поставяне на двете дози. Но подчерта, че дори само едната доза предпазва до 50%. 

"Вече се говори, че коронавирусът не е инфекция предимно на белодробната система, а на сърдечно-съдовата", допълни още той.

Относно автоимунните заболявания академик Петрунов отбеляза, че зависи какво точно е заболяването, за да се прецени дали човек да се ваксинира, или не.

Според него няма значение с коя ваксина от одобрените ще се ваксинираме, тъй като те са сходни като действие и неслучайно са одобрени. Той подчерта, че ваксината ни помага да минаваме през болестта по-леко, а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен.

"Преди се смяташе, че преболедувалите рядко могат да се заразят отново, но това се опроверга и все по-често се случва", заключи акад. Богдан Петрунов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?