71

Акад. Богдан Петрунов: Три неща ще ни спасят от COVID пандемията - ваксинация, лекарства и мерки

Вървим към стихване на COVID вълната, но това не значи, че ще излезем от пандемията бързо и лесно. Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов в сутрешния блок на БНТ.

"Както каза един световноизвестен човек на науката, дори и да превърнем пандемията в ендемия, тя няма да е безопасна. Трябва да се научим да живеем с К-19", уточни той.

"Подобно на грипа всяка година ще трябва да правим имунизация, ще има имунизация с ваксини за циркулиращите варианти. А към това трябва да добавим и лекарствата и спазването на мерките. Тези три неща ще ни спасят до утихване на пандемията", каза още акад. Петрунов.

"Проблемът е голямата изменчивост на вируса. За Омикрон смятахме, че е последен. Оказа се, че други европейски страни и Япония са изолирали нов вариант на вируса", уточни той.

За ползата от ваксините имунологът изтъкна: "В САЩ 92% от починалите са неваксинирани. Тези с две ваксини са 7%, а тези с пълния курс - 1%. Единственото, което имаме в момента, без да разполагаме с доказани лекарства, са ваксините".

"За да са ефективни лекарствата срещу ковид, тяхната ефективност е реална в първите няколко дни. Ако те се взимат след 5-ти, лечението им се свежда до нула. Само като вирусът е попаднал и започва своята репликация, имат ефект. Вероятно ще има още такива лекарства", каза още той.

Проф. Петрунов коментира и това защо ваксинирани хора се разболяват.

"Не по-малко от 10-15% от хората са с имунен дефицит и не могат да реагират пълноценно. Това е много добре известно в медицината. Ваксината като всяко друго лекарство не може да е 100% ефективна. Като добавим, че един куп хора със странични заболявания са имунизирани. Те нямат правилен отговор на имунната система", каза той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Доктор

Доктор

26.01.2022 | 19:41

Подлога със сенилна деменци

Отговори
1 0
Срам, срам, срам

Срам, срам, срам

26.01.2022 | 12:31

За българската медицинска наука. Ето защо в България няма нито едно учебно заведение в топ 1000 на света.

Отговори
5 0
Лиляна

Лиляна

26.01.2022 | 10:33

Браво браво вчера Бил каза, че е измислил ваксината днес академика ни го препоръчва, за едно дращене в гърлото всяка година по доза две,Да живей

Отговори
6 3
мнение

мнение

26.01.2022 | 10:06

Не сте прав, г-н академик! От това и други подобни бедствия ще ни спаси граждански контрол над секретните биотехнологични лаборатории в цял свят! Още от преди 2000-та година, някои лаборатории от висок клас провеждат изследвания на корона вирусите на подковоносите прилепи. Има научни публикации и дори патенти. А и на много други вируси. В резултат - имахме "Луда крава", "Птичи грип", САРС-КОВ1(2008) ", "Свински грип", "Ебола" и др. Сегашният генно-модифициран вирус е създаден от гените на три вируса - коронавирус, СПИН и тропическата треска Денга.

Отговори
9 2
До Академикът

До Академикът

26.01.2022 | 09:58

Браво Акад. Петрунов. Заслужехти си пенсията от 3 хил. лева. Сега може да почивате спокойно.

Отговори
7 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?