Следвайте ни

Акад. Богдан Петрунов: Няма колективен имунитет без ваксина

viber icon

Колективният имунитет не може да се изгради без ваксина. Това заяви акад. Богдан Петрунов в "Денят започва" по БНТ. Затова и той щял да се ваксинира.

Според акад. Петрунов разработването на една ваксина изисква години, за да се каже, че тя е напълно безвредна и ефективна. „В случая нямаме избор, трябва да се докаже първо, че ваксините са безопасни, което вече е доказано. Но се въздържам да кажа как влияе върху имунитета“, обясни акад. Петрунов. 

По думите му са нужни 2 години, за да се видят истинските резултати от ваксината. Още не може да се каже дали ваксината ще пази от разпространението, от риска да изкараме вируса тежко и дали ще понижи смъртността, каза акад. Петрунов. Той обясни още, че над 150 ваксини срещу коронавируса се разработват, като към момента 4 са представените опциите в Европа. „И 50% да има ефективност ваксината, тя отново много ще помогне“, заяви имунологът. Според него е възможно ваксините да могат да се запазят и за следващия сезон и да няма проблеми да се съхраняват. Това зависело от мутирането на вируса.

Ваксината се поставя само на хората над 18 години. За децата още няма имунизация срещу COVID-19, категоричен бе акад. д-р Богдан Петрунов. 

Няма научни данни за руската ваксина - има едно публикувано проучване с тест на 40 души, каза имунологът. 

"Когато човек е болен или със зараза няма нужда да приемате имуностимуланти. Ако сме здрави трябва да вземаме имуностимуланти, витамини, минерали и добавки. Не трябва да се прекалява с Витамин Ц. Аспирин протект също е полезно лекарство", обясни акад. Петрунов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Академик Мангъров

Академик Мангъров

03.12.2020 | 10:32

Според Кунчев нещо като колективен имунитет няма и непрекъснато се повишава. Има и имунизационен план, Мутафчийски високо вероятно ще го обяви, имунизация първо за най важните хора в държавата, президент, семейство, охрана, шофьори и семействата им. ПМ, министри, и отново охрана и т.н. Най накрая и народ, за да няма отчуждаване власт народ и който оцелее. Поправимото ще се поправи, непоправимото не ще се размножава. Амин

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?