1553
Следвайте ни

АФП: България обмисля да праща COVID пациенти в чужбина

viber icon

Изгубени в превода или? Преценете сами материала на AFP.

В събота България съобщи, че е на път да изпрати пациенти с коронавирус в чужбина, докато четвъртата вълна на заразата завладява здравната й система и принуждава съседна Румъния да увеличи ограниченията.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви пред Нова телевизия, че ако сегашният темп на заразяване не бъде спрян до 10-15 дни, ще има "огромни проблеми".

"Капацитетът ни по отношение на персонала и апаратите за изкуствена вентилация на практика е изчерпан, ще трябва да потърсим помощ от чужбина", каза той.

"Водят се разговори с ЕС за прехвърляне на пациенти в други държави, ако се стигне дотам."

Кацаров също така предупреди, че не е изключено да се стигне до блокиране.

Въпреки въвеждането на здравен пропуск за места като ресторанти и търговски центрове, експертите твърдят, че настоящата вълна може да доведе до скок на инфекциите от около 5000 до 9000 на ден за две седмици в страната с население 6,9 млн. души.

България страда от един от най-високите проценти на смъртност в света, като общият брой на смъртните случаи е почти 23 000 души.

През изминалата година България се сблъска с продължителна политическа криза наред с пандемията, като третите парламентарни избори за тази година ще се проведат следващия месец.

България и съседна Румъния имат най-ниските нива на ваксинация в ЕС, като за ниския брой ваксинирани се обвинява широкото разпространение на конспиративни теории и недоверието към властите.

Само 24% от българите са напълно ваксинирани, докато в Румъния този процент е едва 33%.

Румъния въвежда по-строги мерки този понеделник, за да се опита да овладее инфекциите.

В страната с население от малко над 19 милиона души вече са регистрирани над 1,5 милиона случая, като в събота бяха регистрирани над 15 000 нови заразени.

Повече от 44 000 души в Румъния са починали след заразяване с вируса, а правителството трябваше да прехвърли около 30 пациенти в съседна Унгария, тъй като изнемогващата здравна система на страната се свива.

От понеделник маските за лице ще бъдат задължителни в цялата страна, а събиранията като сватби и конференции ще бъдат забранени за 30 дни.

За влизане в спортни зали, търговски центрове и ресторанти ще се изисква здравен пропуск, а за неваксинираните хора ще бъде въведен полицейски час от 22:00 ч.

Едноседмичната училищна ваканция, която трябваше да започне в понеделник, също беше удължена със седем дни.

Противоречиво е, че църковните служби са освободени от изискването участниците да представят доказателство за ваксинация или възстановяване.

Има признаци, че въвеждането на здравни карти в двете страни е подтикнало някои да се подложат на ваксинация.

В петък румънското правителство обяви, че през последните 24 часа 130 000 румънци са се насочили към центровете за ваксинация, включително рекордните 86 000 души, които са си направили първата инжекция.

Центровете за ваксинация в България също отчетоха рязко увеличение на броя на желаещите да се ваксинират, след като във вторник беше обявено въвеждането на здравния паспорт, като в петък са се ваксинирали три пъти повече хора в сравнение с предходната седмица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Деаааа ващта мама чифутска

Деаааа ващта мама чифутска

23.10.2021 | 21:11

Значи касъплъка ще се провежда в чужбина Браво бе Ами що поехстриянчехме чифутите за да не ги качат на конските вагони за фабриките за сапун в Германия Спокойно можехме да ги правим на сапун и тук Сега Български люде ще бъдат изпращани на стотици а може би хиляди километри да бъдат лекувани от Кромид Браво бе Каруцароф Ами Каруцароф и сие чифутски подлоги направете тук направо по един Дахау Освенцим и Треблика и правете сапуна тука бе Знайно е че който продава крайния продукт пичели Защо ще изнасяте суровина във вид на Българин с печат

Отговори
4 0
Той

Той

23.10.2021 | 21:29

Поставени милиони ваксини и милиони ли умряха.

Отговори
2 0
Той

Той

23.10.2021 | 21:34

Нали и ти гласува за промяната и кво стана? Тия новите правят като старите. Каде е извода? Кое е правилното и кое е популисткото?

Отговори
0 0
Той

Той

23.10.2021 | 21:09

Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна. Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват коефициента смъртността колко висок може да достигне.

Отговори
2 2
Бай Тошо

Бай Тошо

23.10.2021 | 21:05

Мръсниците от ЕС пак ни ползват за плашило на маргиналите си! Бок-луци, тук хората събират капачки и просят пари за здраве, за да идат в Турция!

Отговори
3 0
Поредната лъжа и глупост

Поредната лъжа и глупост

23.10.2021 | 20:39

За плашене на хората

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?