Следвайте ни

Ад в COVID-отделение: Заразени падат в коридора, покриват с лед мъж с температура 40,5

viber icon

Истински ад за пациенти и лекуващи е ситуацията в COVID-отделението на болницата в Свищов. Това разказа вече заразеният с вируса кмет на града Генчо Генчев.

Той влезе там като доброволец, за да помогне на единствената медицинска сестра, кояго се грижи за болните тогава. Общинската болница в града се намира в бедствено положение - без лекари и сестри, а рехабилитатори и кинезитерапевти се грижат за заразените.

COVID отделението е на първия етаж с 15 легла. За по-малко от месец през него са преминали около 70 пациенти, а тяхното лечение преминава без лекар в отделението – 25 дни за болните се грижи медицинска сестра, влязла доброволно в отделението – тя се разболява и на мястото й идва друга медицинска сестра, която също се оказва с коронавирус.

"Имаше ситуации, които трябваше да се решават за секунди, нямаше време за телефон, да се извика лекар, защото трябваше да се взимат бързи решения - сподели кметът Генчев в тв ефира. Това, което се случваше вечер, просто беше ад. Състоянието на пациентите се обостря нощем. Достигнахме до температурен шок 40,5. Не се подаваше на лекарства тази температура. Единственото, което можехме да направим, е да го шокираме с лед. Трябваше да ползваме Центъра за спешна медицинска помощ да влиза в отделението, за да изваждаме от състояния хора, които са припаднали. Не издържат на терапиите хората, падат от леглата и по коридорите".

В болницата идва на помощ и кинезетерапевт, който също асистира на медицинска сестра. Присъства на смърт на пациент, като сам е слагал кислородната маска и е следял монитора.

Временно изпълняващ длъжността управител на общинска болница Илиян Венков също влиза в отделението заради липсата на лекари. Той обясни, че има частична визитация от специалисти, но във вътрешното отделение са все хора на пределна възраст със заболявания. Доктор инфекционист от Сливен денонощно пък е на телефона в помощ на бедстващото отделение. Кметът и болницата искат да се командироват лекари, алармирали са и отговорните ведомства.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Не така Свищов

Не така Свищов

15.11.2020 | 19:28

Алоууу Свищов Алоуу учените икономомислещи Алоууу Свищов да видите ко е га нацвъкахте България с икономомислещи А сега яжте им попарата Ибача Величко още жив ли е Зарийте го с лед или го вкарайте икономично да ви лекува Ами нали такива икономисти с ошфорни сметки като него и... баха маааай ... та на здравната ни система Иначе много разбират от търговия Като татко Скруч дето до каквото и да се докосне все злато става А яжте златен леб

Отговори
4 0
Минка Григорова

Минка Григорова

15.11.2020 | 19:27

Доктор Мангъров вече оглавява Ковид отделението в инфекциозна болница София по собствено желание. За Свищов заминават като доброволци лекари депутати от БСП. За Антония Първанова не зная.

Отговори
3 0
Янко

Янко

15.11.2020 | 19:24

Това не е държава, а пробит кораб с н.сран маймун вкопчен в мачтата, жалко за труда на милиони честни хора.

Отговори
4 0
Марта

Марта

15.11.2020 | 18:29

Жалко за болните,жалко за оскъдния персонал.Без медици няма как да има работеща медицина.

Отговори
3 2
Цццц

Цццц

15.11.2020 | 18:24

Къде са медиците ни? През терминал 1 и 2. Направихте ги търговци и медиците действат, като такива. Дори им препоръчаха да гледат овце.

Отговори
7 0
Юлия

Юлия

15.11.2020 | 18:00

Да командироват д-р Мангъров и Антония Първанова. Тази даже не я наричам доктор.

Отговори
8 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?