Следвайте ни

Абсурдни ли са новите мерки срещу COVID-19 от 7 септември

viber icon

Служебното правителство стъпи на първата голяма гнила дъска, която може да застраши иначе добрия му рейтинг, с обявяването на противоречивите мерки срещу очакваната четвърта вълна на COVID-19, разписани в новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. 

От различни браншове твърдят, че разпореденото от министъра е дискриминация, а в цялостната организация на мерките няма логика. Хората се питат фестивал ли е поредицата от концерти под една шапка и защо е важно ресторантът, в който се спазват ограничителните мерки, да затвори в 23 ч., а не в 24. Според собствениците на заведения те отново ще понесат най-големия удар, макар да не са основното депо на заразата.  Според тях големите търговски вериги, моловете и центрове като "Джъмбо" и "Хиполенд", където се струпват безразборно много повече хора, са привилегировани, а сметката за лошото управление на кризата и провала във ваксинацията плащат едни и същи браншове.   

Другият абсурд в заповедта е, че ще действа от 7 септември, ден след края на дългия уикенд за Деня на Съединението, в който много хора ще организират пътувания на морето, а в различни български градове ще има масови събирания за отбелязването на празника. Няколко фестивала на открито, предвидени за този уикенд, ще се проведат, без някой да контролира как се спазват сега действащите мерки, а на следващия ден се въвеждат други, много по-строги, коментират засегнатите.   

Какво се променя от 7 септември?  

Във вторник влизат в сила новите противоепидемични мерки (вж. таблицата), според които в заведенията ще е разрешено само до 6 души на една маса, а между столовете на клиентите от различни компании ще трябва да има 1,5 м дистанция. Освен това ресторантьорите ще трябва да затварят до 23 часа.

Допълнително масло в огъня наляха и думите на министър Стойчо Кацаров, че ако текущите мерки не дадат резултат до 10 дни, ще има и корекции в посока на затягането им, и каза, че това ще се случи "с голямо нежелание, но сме принудени".

Посещенията на кина и театри са позволени, но трябва да се използват не повече от 50% от капацитета на помещението, да се носят маски. В музеи и галерии ще се допуска не повече от един човек на 8 кв. м при спазване на дистанция от най-малко 1,5 м. И тук носенето на маска е задължително. За казината и игралните зали пък ще са валидни същите ограничения, като за заведенията. 

Без публика поне 2 месеца ще са и спортните състезания на закрито за професионалисти. На открито е позволено да има публика, но трябва да са заети не повече от 30% от капацитета. За момента

остават отворени и фитнесите,

но при използване на не повече от 30% от капацитета.

Провеждането на колективни спортове и тренировки за любители на закрито се преустановяват.

Масови събития като фестивали и събори няма да се провеждат в следващите два месеца. Същото важи и за тиймбилдинги и други подобни дейности. Няма да работят и детските центрове, и клубовете за забавление. Конгреси, конференции и семинари може да се провеждат при до 30 участници и до 30% заетост на капацитета на помещението. Магазини и търговските центрове към момента няма да се затварят и към тях ще продължат да действат същите правила, както и в момента - осигуряване на дистанция от поне 1,5 м между хората и задължителни маски както за персонала, така и за клиентите.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Юлия Р.

Юлия Р.

04.09.2021 | 16:10

Не понасям вечно крещяштите кръчмари, но за едно са прави. Защо мерките влизат точно след празниците, след фестивалите? Има бая абсурдни. Аз съм за още по-широки и категорични мерки и най-вече ваксинация.

Отговори
4 5
България е един пълен абсурд

България е един пълен абсурд

04.09.2021 | 13:03

Тия смешници Бялата мафия, ако не си платиш здравните осигуровки ще те оставят да умреш, като куче, пък щели да те спасяват от Ковид!

Отговори
8 1
Юлия Р.

Юлия Р.

04.09.2021 | 16:03

И това ако не е абсурд? Значи ти не искаш да плащаш, аз не искам даплщам за теб, но плащам, пък лекарите били бяла мафия. Ти какъв си? Според мен нагъл търтей. Хайде малко повече уважение към лекарите!

Отговори
2 2
Естествено, че са безумни

Естествено, че са безумни

04.09.2021 | 10:21

Както и всички останали преди тях. Калинки, калинки.

Отговори
12 4
876543

876543

04.09.2021 | 09:32

Трябваше тотално затваряне за 2 седмици, никой да не вика,че е ощетен и да мирясаме. Ама понеже и този министър е т ъпан като предишния,я кара лежерно. След седмица ще стане по-лошо и тогава ще го ядем големия. Така или иначе няма да се разминем, ами поне да е навреме,за да се спасят човешки животи!

Отговори
7 17
Никола

Никола

04.09.2021 | 09:05

Много прост народ майна ... Шепа мързеливци врякат за да се намажат на шефа ... Падение А като ги гърчат , унижават , дават им смешни заплати и ги гонят понякога... А отношението е Ясно ... Мачкане , тъпкане и унижение ... Глупаци

Отговори
5 9
Същите

Същите

04.09.2021 | 08:21

Същите абсурдни разпоредби имаше и в заповедите на предишните здравни министри. Особено часът за затварянето на ресторанти, кафенета, игрални зали и др. чупи тъпомера. Явно в това министерство калинките все още спокойно си преживяват като експерти на държавна заплата.

Отговори
14 11
Ерхан

Ерхан

04.09.2021 | 08:32

Мерките са съвсем правилни и даже закъснели. Слабо ме интересува дали няколко сервитьори дали ще работят или не. Важно е здравето на хората

Отговори
16 18
Така е

Така е

04.09.2021 | 08:53

Важно е здравето на всички ни. Но вирусът повече ли заразява в 23часа в сравнение със заразяването в 20часа? А и не забравяйте, че тези сервитьорки работят, за да се издържат и живеят.

Отговори
17 5
Ковчо

Ковчо

04.09.2021 | 09:13

Промяна в поведението на вируса в 20:00 и в 24:00 ч. няма... Но в това на клиентите има. Туй е проблема.

Отговори
7 11
??????

??????

04.09.2021 | 09:16

Това на платените хейтъри не можеш да обясниш. Имат друга задача. Да продължават с психясването на хората.

Отговори
16 6
до ??????

до ??????

04.09.2021 | 12:13

абе тъпан мръсен ти си платен хейтър смотанн лъжлив психясала ти е амебата дето я имаш вместо мозък олигофреен

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?