Следвайте ни

800 000 българи вярват, че са изкарали COVID-19

viber icon

Нация от професори! Голяма част от българите явно вече са преболедували коронавируса, поне ако се вярва на социологически резултати на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 4 и 12 февруари при 1011 пълнолетни  в цялата страна.

16% от тях директно декларират, че са прекарали болестта - леко или тежко. Това означава над 800 хиляди пълнолетни българи, при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани.

Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че в крайна сметка поне около 1,5 милиона души са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса. Дали?

Тоест става дума за близо една трета от пълнолетното българско население, живеещо постоянно у нас. Най-вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално, посочват социолозите.

Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което отговаря на медицинската статистика.

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, респективно в София и по-големите градове. И обратно - най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните над 65г. и в селските райони. Данните са закономерни на фона на оповестяваната официална информация у нас.

Директната готовност за ваксиниране е също близо една трета – 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% - не. Има обаче 24% колебаещи се. Има и около 1%, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването.

Кои са тези, които казват, че не биха се ваксинирали? Това са най-вече младите групи от София и по-големите населени места. Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора, обобщават анализаторите.

Последното означава, че като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско. Също така, данни от мащабното по рода си международно сравнително изследване за готовността за ваксиниране в света на световната Асоциация "Галъп интернешънъл" показаха, че по тези показатели България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни, т.е. далече е от високо отрицание на ваксините.

Любопитна подробност е, че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация – явно сред тях декларативното желание за ваксиниране се чете и като доверие, и като лоялност.

Макар в случая не това да е водещият белег на разделение, той следва да се има предвид, защото сочи потенциална политизация дори и в тази тема. А това би било опасно, смятат социолозите. Изследването регистрира, че към днешна дата пандемията у нас вероятно ще се отрази на избирателната активност, но не толкова драстично.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Извод

Извод

19.02.2021 | 07:18

В публикуваното по горе става ясно че подържащите и лоялни на власта мушмороци и паникьори са само около 10 процента Което пък говори че власта си оттича бавно в канала Ако всички напъни на Тиквун да хрантути 30 процента администрация от работоспособното население на България И от тия хрантутници подкрепа вече няма Е стана тя Тиквунче Храни куче да те лае Кога една власт се крепи на лаеши кучета Така става

Отговори
0 0
Направените  разсъждения

Направените разсъждения

18.02.2021 | 22:55

В публикуваното по горе е такова че сякаш чувам гласа на доцент Мангъров отпреди много време когато искаха да го диагносцират че е луд. Чичко вие луд ли сте?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай