49
Следвайте ни

6 държави въведоха задъжителен PCR тест и за ваксинираните

viber icon

Сурови рестрикции въведоха 6 държави в Европа и отвъд океана заради новия щам Омикрон. 

Те върнаха задължителния PCR тест дори и за тези чужденци, които са ваксинирани.

Великобритания

От 7 декември всички, които влизат във Великобритания от държави и територии, които не са в червения списък (включително България), трябва да представят доказателство за отрицателен PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа преди заминаване. Новите изисквания се отнасят и за ваксинирани пътници, както и за деца на възраст над 12 години.

От авиокомпаниите ще се изисква да проверяват документите за направен тест преди излитане, както и за попълнен формуляр за локация на пътници.

Гражданите, пътуващи до Великобритания от страни, които са извън червения списък, каквато към момента е и България, следва да изпълнят и следните изисквания: пътниците със завършен ваксинационен цикъл най-малко 14 дни преди пътуването трябва да резервират и заплатят PCR тест за COVID-19, който да направят до втория ден след пристигането си и да се самоизолират до получаването на негативен резултат; неваксинираните пътници трябва да резервират и заплатят PCR тестове за втория ден и осмия ден от пристигането си. Необходимо е те да останат под карантина за 10 дни у дома или на друго място, където са отседнали.

Остава в сила изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника рамките на 48 часа преди пристигането.

Кипър

От 6 декември Кипър въведе задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани, който ще бъде правен на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище. Таксата за теста e в размер на 15 евро и ще се заплаща от пристигащия.

По информация на посолството ни в Никозия тестът е задължителен, независимо дали пътникът има сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Новата мярка ще бъде в сила до 10 януари 2022 г., като няма да важи за деца под 12-годишна възраст.

Португалия

От 1 декември Португалия въведе нови ограничителни мерки, които ще важат до 9 януари 2022 г. По информация на посолството ни в Лисабон при влизане в Португалия гражданите трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19 независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация. Тестът трябва да е PCR, извършен през последните 72 часа, или антиген тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Влизащите в Португалия граждани могат да представят и Европейски цифров сертификат за COVID-19, но само за:

- TAAN - Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.) с отрицателен резултат, извършен през последните 72 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Бърз тест за антиген (TRAg) с отрицателен резултат, фигуриращ в списъка на Европейската комисия, извършен през последните 48 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Сертификат за преболедуване на COVID-19, доказано с положителен тест TAAN, извършен преди не по-малко от 11 и не повече от 180 дни.

Остава задължението за всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр. Горните изисквания не се прилагат за деца до 12 годишна възраст.

Швейцария

От 4 декември при пристигане на територията на Швейцария гражданите трябва да представят PCR тест, направен до 72 ч. преди влизане в страната.

По информация на посолството ни в Берн новото правило важи за всички граждани, навършили 16-годишна възраст, независимо дали са ваксинирани или преболедували COVID-19. Между 4-ия и 7-ия ден от влизането в Швейцария е нужно да бъде направен повторен тест - PCR или бърз антигенен тест, чийто резултат да бъде докладван на съответните местни власти.

Сред изключенията от изискването са транзитно преминаващите, които използват швейцарско летище и не го напускат, както и гражданите, които могат да представят документ от лекар, че спешно трябва да бъдат транспортирани до Швейцария по медицински причини, или документ, че по медицински причини не може да им бъде направен тест за коронавирус.

Остава в сила изискването за попълване на регистрационна форма преди пътуването до страната. Формулярът може да бъде представен и на хартиен носител. 

САЩ

САЩ искат отрицателен тест за COVID-19 от всички чуждестранни граждани, пристигащи със самолет. Разпорежданията важат за всички, независимо от националността или ваксинационния им статус. В момента единствено напълно ваксинирани чужденци, пристигащи в Съединените щати, могат да влизат в страната.

Канада

Чуждестранните граждани, пристигащи със самолет в Канада, също подлежат на задължително тестване за COVID-19, независимо от ваксинационния им статус.

Задължителното тестване се въвежда поетапно, като на повече от половината канадски летища вече е създадена необходимата организация. Тестът е задължителен за всички пътници, включително за притежаващите сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Мярката няма да бъде прилагана само по отношение на гражданите, които пристигат от САЩ.

Пътниците следва да се изолират до получаване на негативен резултат от направения тест. Ако резултатът е положителен, подлежат на 14-дневна карантина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

и маски и каски

и маски и каски

07.12.2021 | 07:38

В такъв случай, за какво служат ваксините и Зелените сертификати? Да пълнят сметките на едни фирми?

Отговори
2 0
ГЮРО

ГЮРО

07.12.2021 | 00:23

Хехе, задължително онождане що нема? Или и това има, ама не го казват? Като защитата на фъксините. Всичко, което обещаха, се оказаха приказките на "Лъжливото Овчарче". Сега ПъЦъРъ, и карантина, вероятно. Бодете се, бодете се, докато все още може. Щото скоро може ида ги погне един нов Нюрнбергски Трибунал... Дай Боже и това да стане.

Отговори
6 1
прости хора с прости коментари - няма смисъл да се коментират

прости хора с прости коментари - няма смисъл да се коментират

06.12.2021 | 23:41

справка - вижте коментарите им са с правописни грешки, а логиката само те си я намират

Отговори
0 5
Q umnik

Q umnik

07.12.2021 | 06:44

Ti kato si pa mnogo umen shto si svali gashtite tri pati da te bocnat u duparata?!

Отговори
2 0
Дайте инфо

Дайте инфо

06.12.2021 | 22:02

Мъ що няма информация кък съ влиза ф Сирия и Афгъзнистън Мъ сигур щото там няма чифутска пасмина тъ дъ нъ усведуми

Отговори
2 0
Здравчева

Здравчева

06.12.2021 | 20:53

Честито на ваксинираните!

Отговори
6 1
Ghjk

Ghjk

06.12.2021 | 20:29

Къде са сега всички онези, които ни облъчваха по 24 часа да се ваксинираме, за да си върнем нормалния начин на живот? И непрекъснато даваха примери със страните с голям процент ваксинирани колко добре си живеят, за разлика от нас “ простите “ българи… Сега точно тези страни са най-зле! Старото нормално вече няма да го има, тези които ни командват нямат интерес от това. “ Криворазбраната цивилизация “ - не я забравяйте!

Отговори
13 0
Mda

Mda

06.12.2021 | 21:12

Само канете с капаци вярваха че ще се боцнат три пъти и хап ставам ВИП да ама не ставаш по глупав само факсинар ограничен

Отговори
6 0
Киро

Киро

06.12.2021 | 20:26

Прибери си немития шнур, че умряхме от смях. Като копче за балтон е.

Отговори
0 2
Дедо

Дедо

06.12.2021 | 18:36

На Ганчо му мрат роднини и познати от кромида,обаче он е тарикат и си купува фалшив сертификат за 400 лв .Понеже злия БИл Гейтс му слагал чипове в мозъка хехехе...повече няма какво да кажа!!!

Отговори
6 18
на Дедо дедовия

на Дедо дедовия

06.12.2021 | 18:55

Дедо, роднините на Ганчо умират от: инфаркт, инсулт и рак, а Ковида е към 10-20 % от това, така че по-хубаво недей казва нищо!

Отговори
13 4
Тъй, тъй

Тъй, тъй

06.12.2021 | 19:48

А младите (набодени), дето приритват и литват- за тях нещо да кажеш? За Кардиохирургията, пълна с набодени - нещо да кажеш?

Отговори
12 2
Задължителни

Задължителни

06.12.2021 | 18:27

Иди.о.ти

Отговори
6 5
...

...

06.12.2021 | 17:58

Резултатът от Ганчо с фалшивия сертификат. По-голяма зараза от простотията на българина - няма.

Отговори
5 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?