Следвайте ни

59% от българите вярват, че COVID-19 е преувеличен

Това показва третата вълна на глобално изследване, проведено от "Галъп интернешънъл"

viber icon

Страхът от зараза с коронавирус остава висок по света, но не навсякъде. Сред изследвани 19 държави, 67% от респондентите се страхуват от заразяване, а 30% не изпитват страх.

Хората по света продължават да подкрепят своите правителства, макар и не толкова, колкото в началото на кризата. Общественото мнение е разединено относно това дали животът ще се върне към нормалното през 2021 г.

Това показва третата вълна на глобално изследване, проведено от водещата световна асоциация "Галъп интернешънъл" – в 19 държави, включително САЩ, Русия, Великобритания, Индия, Италия, Япония и др, пише BulgariaOnAir. 

Филипините и Индия, в които изглежда заразата расте, са и двете държави, които показват най-високи нива на страх: съответно 53% и 49% силно се опасяват, че те или член на тяхното семейство може да се заразят с коронавирус.

Възприятията, че заплахата е преувеличена, са най-силно изразени в Босна и Херцеговина (66%), Казахстан (61%), България (59%) и Молдова (58%).

За сравнение, само 15% от запитаните в Южна Корея (която скоро преживя пандемията SARS) вярват, че заплахата от коронавирус е преувеличена.

Подкрепата за работата на правителствата по овладяването на кризата остава висока – 63% одобряват, 34% не одобряват начина, по който техните правителства се справят със ситуацията. Все пак наблюдават се и някои значителни промени в сравнение с първата вълна на глобално проучване по темата в началото на кризата.

Една тема, по която мнозинствата в повечето държави са единодушни, е финансовото влияние на кризата.

В 14 от 19 изследвани държави мнозинството казва, че доходите на домакинството им са намалели. Семействата във Филипините (88% признаващи обедняване) и Пакистан (87%) са най-притеснени.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?