Следвайте ни

40% от изкаралите COVID-19 имат симптоми още 7-9 месеца

viber icon

Почти 40 % от хората, изкарали COVID-19, продължават да усещат остатъчни симптоми от вируса като главоболие и умора още седем до девет месеца след инфекцията, съобщи ТАСС.

Това показват данните от публикувани резултати от изследване, проведено от специалисти от Женевския университет и университетската болница на Женева.

Вирусът SARS-CoV-2, предизвикващ COVID-19, може да доведе до продължителни симптоми като "постоянна умора, неврологични и психиатрични разстройства", както и до проблеми със сърцето, се посочва в прессъобщение на университета. При наблюдение върху 410 души, диагностицирани с новия коронавирус, учените установили, че "при 39 на сто от тях симптомите остават в продължение на седем до девет месеца". Най-често се срещат умора (20,7%), липса на вкус и обоняние (16,8%), затруднено дишане (11,7%) и главоболие (10%)", се посочва в съобщението.

Наблюдава се и тенденция, че продължителността на симптомите е по-голяма при пациенти, които са прекарали по-тежко инфекцията. При част от преболедувалите симптомите изчезвали 30-45 дни след оздравяването, но се появявали отново след седем-девет месеца. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Аналс ъв интърнъл медисин".

Продължителните симптоми на COVID-19 се проявяват "по-често при жени, отколкото при мъже, по-специално симптоми като умора, затруднено дишане и главоболие", каза ръководителят на изследването д-р Мейсам Нехме, ръководител на клиниката по спешна помощ в университетската болница.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?