Следвайте ни

3 месеца затвор и 10 бона глоба! Рекордна присъда за COVID-19

viber icon

Рекордна присъда за коронавирус в България! Жител на Попово е осъден ефективно на три месеца затвор при строг режим  и 10 хиляди лева глоба заради трикратно нарушаване на режима на карантина след пътуване от чужбина, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева. Присъдата на Районния съд в Попово може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Хюнай Х. бил предаден на съд от Районната прокуратура в Търговище заради грубо нарушаване на карантинните мерки против разпространението на COVID-19. 

Мъжът се завърнал от Кралство Белгия на 14 април тази година. На границата му било връчено предписание от РЗИ в Русе за задължителната 14-дневна карантина. Пътникът посочил, че ще бъде в изолация на постоянния си адрес в Попово.

Още в същия ден, часове след влизането му в България, полицейски служители извършили проверка на домашния му адрес. Хюнай не бил открит. 26-годишният мъж бил намерен в магазин. За отклоняването от карантината служителите му връчили предупредителен протокол.

На 17 април тази година около 11,05 часа служители на реда отново проверили на адреса му. Хюнай отново не бил открит в дома си. Два дни по-късно - на 19 април около 13 часа при трета проверка, нарушителят пак, за трети път не бил намерен на посочения в предписанието адрес за изолацията си.

Така било образувано досъдебно производство срещу нарушителя на задължителните карантинни мерки по време на пандемията. С обвинителен акт на Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище Хюнай Х. бил предаден на съд.

26-годишният подсъдим е признат за виновен от състав на Районния съд в Попово за нарушаване на мерките, издадени против разпространението на COVID-19, като престъплението по член 355, ал. 2 от НК е извършено като продължавано деяние.

Присъдата на Районния съд в Попово е била произнесена при условията на задочното производство, тъй като подсъдимият, макар и редовно призован в първото съдебно заседание по делото, не се явил.

Подсъдимият е осъждан многократно, три пъти е търпял ефективни присъди в затвор. Последната му ефективна присъда от 4 месеца лишаване от свобода за кражба Хюнай Х. изтърпял на 18 януари 2020 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?