Следвайте ни

1000 полицаи и шофьори минават бързи тестове за COVID-19

viber icon

По 1000 полицаи, шофьори на линейки и на градския транспорт ще минат безплатни бързи тестове за COVID-19. Пробите са кръвни и се взимат от пръста, а резултатите излизат за 10 минути. Предоставени са от Световната здравна организация. Това стана ясно след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Тестовете показват не само дали човек е заразен, а и дали е прекарал вируса и вече има изградени антитела. Идеята е по този начин да се добие възможно най-ясна картина за мащабите на заразата в България. „Полицаите, които ще тестваме, ще са тези от КПП-тата, защото те са изложени в най-голяма степен на риск от зараза. Постоянно са в контакт с хората“, уточни министър- председателят Бойко Борисов.

Все още Съвета на Европа не е избрал вариант за борба с коронавируса. Обсъждат се три такива, като е възможно да бъдат приети всички. Сред обмисляните мерки е сертифицирането на медицинското оборудване, маски и облекло. „68 лв. струа най-скъпото българско облекло, което за минимум 50 носения. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Производителят дава гаранция за 100 пранета, но ние залагаме по-нисък минимум. На най-засегнатите ще бъдат раздадени по два чифта, за да може докато се пере, да има друго. България със своите мерки беше последвана от други държави по-бавно, за което сега плащат и висока цена“, каза Борисов.

Очаква се Европейската комисия в понеделник да препоръча какви мерки да се вземат от държавите.

Освен решение за справяне с проблема с коронавируса Европейският съвет решава и въпроси, свързани с външните ни граници и отношенията ни с Турция. 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

bam

bam

27.03.2020 | 08:46

ЗАРАЗЕН не означава болен. И когато си заразен-стоиш си вкъщи и пиеш ракия. Лекуваш се с мед и чакаш. Изобщо не е сигурно, че ще се разболееш. СТИГА ПАНИКА! Умират онези които нямат имунитет. Това е. И винаги е било така.

Отговори
0 0
@@@@@

@@@@@

27.03.2020 | 00:53

Просто властта в настоящият момент НЯМА интерес да закупи и разпространи тестове за вирусът на населението , отговорът се крие в подготовката на цели болници за тази епидемия , създаването на полеви болници , участието на военните - тези малки намеци трябват да ни подскажат че след пускането на (бързите ) тестове за коронавирусът за населението бройката заразени ще бъде огромна . Борисов СТИГА с политиката друг да бъде пръв във решенията който са определящи за оцеляването на нацията - Изправете се мишки политически и вземете мерки за да оцелеем .

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?