Следвайте ни

1000 деца у нас в рисковата група - учат онлайн заради COVID-19

viber icon


1000 български деца имат разрешение да учат дистанционно от домовете си през тази учебна година. Повечето от тях страдат от хронични заболявания и затова не е препоръчително да ходят присъствено в клас.

15 училища в страната вече са готови да заработят с тях.

„Да, малко по-трудно е, когато има деца, които не са срещу мен, защото не мога да им видя реакциите им”, казва учителят Захари Бучев. Той носи микрофон през целия час, а учениците във виртуалната класна стая могат да задават въпроси.

„Могат да ни пишат чрез училищната платформа. Казал съм им да ми звънят по телефона, могат да ми пишат и в социалните мрежи”, допълва Бучев.

През екрана на компютъра започва учебния час за общо 1000 ученици в цялата страна. Причината за половината от тях са хронични заболявания, а за другата – родители и близки в рискови групи.

„На този етап всички ученици си остават в самото училище, с техните учители, което е голямото предимство, и с техните съученици”, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Ако дадено училище не може да предостави онлайн обучение, то от образователното министерство имат план Б. 15 училища в страната вече са готови да заработят със децата, които ще учат от вкъщи.

„Още утре може да започне това в София, но няма такава необходимост. За това са 15 общо на брой. 7 са тези, които могат да осъществяват до 7ми клас”, допълва Михайлова.

Децата, които остават у дома, могат да получават и самостоятелни задачи.

„Съответно изпращат им се задачи, имат консултации, подготвят се. Безспорно е по-трудно и самоподготовка, и самоорганизация се възпитава”, каза Михайлова.

А организацията на т.нар дигитално образование не винаги е лесна.

„Имаме 28 деца към момента, които са преминали към дневна форма на обучение от разстояние в електронна среда. Имаме дечица, които много бързо успяват да превключват на този режим. Имаме и такива, които имат нужда от повече подкрепа. Имаме учители, които имат нужда от окуражаване”, разказва зам.-директорът на 18-то СУ „Уилям Гладстон”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?