ТЕЦ "Марица-изток 2" с крупна загуба за 2018-та

От БЕХ отпускат заеми за над 840 милиона към държавното дружество


Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" отчита рекордни загуби от 332 млн. лв. за фискалната 2018 г. Това се оказва почти двойно увеличение на пасива на дружеството в сравнение с предходната 2017 година, когато загубата е малко под 150 млн. лева. Като основен фактор за загубите е посочена драстично завишената цена на въглеродните емисии.

Така държавното дружество вече е назад с малко над 600 милиона лева, а централата ще се бори за оцеляването си. Освен загубата, ТЕЦ "Марица-изток 2" има и огромни дългове към кредитори, частни компании и държавния бюджет, възлизащи на 864 млн. лева. Сметките показват, че текущите пасиви на дружеството надвишават активите с над 900 млн. лева.

Подобна цифра е прецедент

за икономическата и бизнес история в страната през последните 20 години.

Българският енергиен холдинг подготвя процедура за увеличение на уставния капитала на дружеството като спасителна мярка. В момента той е малко под 90 млн. лева. Подобно решение обаче цели краткосрочно стабилизиране на финансовите резултати на ТЕЦ-а. Прогнозите на специалистите в енергийния бранш не вещаят подобрение в дългосрочен аспект за държавното дружество. Загубите на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължат да набъбват, като, ако се запази отрицателната тенденция, те могат да надхвърлят 500 млн. лева още през 2019 година.

Проблемите на ТЕЦ "Марица-изток 2" вече започват да дават отражение и върху "Мини Марица-изток". Според отчета към края на миналата година натрупаните дългове само към мината, доставяща основната суровина за централата, са около 150 млн. лева.

Най-големият разход на ТЕЦ "Марица-изток 2" обаче е

за въглеродните емисии.

Там са похарчени малко над 360 млн. лева. Тази сума представлява 57% от общите приходи на дружеството, които през миналата година са били 636.7 млн. лева. През текущата година тази цифра ще набъбне още повече заради увеличението в цената им от началото на 2019 г. Така в началото 2018 г. емисиите са били с цена от 7-8 евро за тон, а към март 2019 г. тези стойности на квотите надхвърлят 25 евро/тон. 

​Сериоз​но перо в бюджета на дружеството се явява и огромният щат, който се поддържа. Респективно, разходите за заплати и възнаграждения за 2018 година повече от 110 млн. лв. Проблемът е, че в централата работят над 2400 души, което е близо три пъти повече, сравнено с двата частни ТЕЦ-а.


Ситуацията в ТЕЦ "Марица-изток 2" следва пътя на

негативните финансови тенденции

вече няколко поредни години. До 2013 година включително държавното дружество съумява да поддържа положителен финансов баланс. Следващите години обаче загубите растат лавинообразно - от 35 млн. през 2014-а до днешните 330 млн. лв. Приходите обаче остават в рамките на 600 млн. на година, което и води до бързо натрупания пасив. 

Бъдещето на държавния ТЕЦ остава крайно неясно и съществуването му в условията на пазарна икономика явно не дава резултат. В началото на тази година е бил подписан договор с БЕХ за обединяване на по-голямата част от натрупаните задължения. Това става с нов заем от държавния холдинг, възлизащ на 485 млн. лева. Той ще бъде със срок на погасяване до края на 2023 г. и гратисен период през цялата 2019 година. Сумата е отпусната

без предвидени обезпечения.

То​зи заем обаче няма как да бъде върнат, ако централата не успее да реализира печалба през следващите 5 години. 

Междувременно от БЕХ ще предоставят и още допълнителни 360 млн. лв. на централата за закупуването на недостигащите въглеродни емисии за 2018 година, които обаче ще бъдат отразени в годишния финансов отчет за следващата година. Така за 2019 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" вероятно ще стигне не само загуби от половин милиард, но и прогнозният пасив на дружеството ще надхвърли 1,3 милиарда лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Български жител

Български жител

10.05.2019 | 02:44

Ами подарете го и това предприятие. Последният излизащ от България да загаси лампата. ?

Отговори
3 0
Пародия

Пародия

09.05.2019 | 08:37

На дървото са се качили толкова много партийни калинки и маймуни че вече е пред счупване.

Отговори
8 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?