Подай сигнал

Teatro Koreja обучава ученици от Сценични кадри

Култура

от ГАБРИЕЛА ЛАЗАРОВА 163 прегледа 0

14 са активните постановки на Корея, които обикалят целия свят

Италианците от Театро Корея (Teatro Koreja) вече са у нас, за да запознаят любопитните пловдивчани с историята, работата и екипа си. Те направиха и специална работилница с учениците от Сценични кадри. На пресконференция за културен обмен, организиран от фондация „Черната кутия“, Марко, Джули и Джорджа разкриха в детайли какво ще представят на българската публика. През 1985 г. идеята за театъра хрумва на четирима младежи, които, въпреки че нямат академични познания, благодарение на няколко известни и значими личности, стартират успешно трупата. През 1998 г. Корея се мести в стара тухлена фабрика в Лече. Днес, три десетилетия след създаването ​му, екипът се радва на модерно седалище и притежава всичко необходимо за посрещането на 20​-хилядната публика годишно.

В момента 14 са активните постановки на Корея, които обикалят целия свят. Италианските артисти ще представят три спектакъла. Първият носи името "Брат" и в него ще вземе участие ромска трупа от Сърбия. Вторoто представление се нарича "Думата баща". Тук главни действащи лица ще бъдат шест млади дами, от които една македонка, една полякиня, една българка и три италианки. Третият спектакъл e "Kater i rades", което в превод от албански значи "Потъване". Тук интересното е, че ще има размяна на роли и публиката ще бъде на сцената.

Италианското Teatro Koreja носи мотото "За да правиш театър, трябва да тръгнеш от човека". И до ден днешен артистите се доближават максимално до публиката, изпълнявайки представления на открито. Ежегодно италианците организират фестивала "Театърът на местата", чиято цел е да пренесе театъра на места, които са далеч от културата. Тогава постановки се играят в различни центрове за емигранти и в затвори.

Освен от България и Италия, на фестивала "Черната кутия" ще играят артисти от Австрия, Израел, Румъния, Япония, САЩ и Чехия. Програмата ще бъде наситена с много интересни филмови прожекции, съвременни танци, творчески срещи, пърформанси и други.