Подай сигнал

Тази година 40 хлапета заболяха от захарен диабет

В Пловдив започва четвъртата национална конференция по детска ендокринология

Здраве

от Румен Златански 658 прегледа 0

Над 40 деца в Пловдив и областта са с новооткрит захарен диабет през тази година

Над 40 деца в Пловдив и областта са с новооткрит захарен диабет през тази година. Това съобщи доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева, завеждащ Отделението по ендокринология в УМБАЛ "Свети Георги" и един от водещите специалисти в България. Тя поясни, че на практика всяка седмица едно дете се разболява от коварната болест.
"Заболеваемостта от захарен диабет тип 1 в детска възраст се увеличава с геометрична прогресия и тази тенденция е много тревожна", заяви доц. Нарцис Колева-Ходжева.

"Прави впечатление, че през последните години се снижава възрастовата граница на децата, заболяващи от диабет. Дълго време основната част от малките пациенти, развиващи болестта, са били на 15 години и по-големи, а сега все по-малки деца се разболяват", заяви д-р Анелия Балабанова - ендокринолог в детско отделение на МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив. От началото на годината в тази болница има три деца с новооткрит захарен диабет.

Тези проблеми ще бъдат обсъждани на започващата днес в хотел "Империал" четвърта национална конференция по детска ендокринология. В нея ще участват над 100 медици, сред които водещи български специалисти и лекари от Западна Европа, САЩ и Израел.

"За първи път в Пловдив ще бъде проведен такъв важен форум по детска ендокринология, диабет и ендокринни заболявания. На него водещите експерти ще представят най-новите научни открития и методи за лечение на диабета и ендокринните заболявания", каза още доц. Нарцис Калева-Ходжева.

Конференцията се провежда в Световния месец на диабетноболните хора, а на 14 ноември е Световният ден за борба с диабета. Участниците ще дискутират заболяванията на щитовидната жлеза сред малчуганите, различните форми на затлъстяване, както и проблемите, свързани с пубертета.

Заболяването е заложено генетично. Хората трябва да потърсят лекарска помощ, ако децата им пият много течности, уринират често, напикават се нощем, или отслабват на тегло въпреки добрия апетит. При тези състояния на децата не бива да се изчаква, а е добре веднага те да бъдат заведени на преглед за изследване на кръвната захар. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добре е за пациента и лечението му. В противен случай има опасност да развие диабетна кетоацедоза, което е животозастрашаващо за него", поясни още доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева.

Коментари