Подай сигнал

Татяна Пандурска: Мой дълг е да направя филм за Вазов

Мой дълг е да заснема филм и за Иван Вазов, казва продуцентът Татяна Пандурска

Интервю

от Цветана Георгиева 271 прегледа 0

Татяна Пандурска: Мой дълг е да направя филм за Вазов

Татяна Пандурска е театрален и филмов режисьор, сценарист и продуцент. Специализирала е кино и телевизия в Париж, автор е на над 50 филма, сред които за проф. Иван Шишманов и Константин Величков, „Строителите на българското книжовно дружество“. В Сопот утре вечер ще бъде представен последният <210> филм „Непобеденият генерал - Владимир Вазов“, който разказва за героя от Дойран генерал Владимир Вазов.

Госпожо Пандурска, филмът за ген. Владимир Вазов идва в Сопот само няколко месеца след като беше представен в София. Вълнувате ли се от това, че ще го гледа публиката в родния град на вашия герой?

Много се вълнувам, защото всяка среща с публиката е нова емоция. За мен Сопот е един от центровете на нашия духовен и културен живот от миналото, а мисля и досега. Ръководството на града пази традициите и почита достойните българи.

Това е изключително важна тема в нашия живот. А и документалното кино трябва да показва патриотизма и родолюбието на нашите предци, да ни прави горди българи.

За голямо съжаление все още нямаме изградена стратегия за развитие на родната култура, чрез която да утвърждаваме нашата идентичност и принос в културата на Европа. Корените на всеки народ са особено важни за всяко общество.

А Вазовият род е уникален в нашата история! Сравняват го с вековен дъб! Удивявам се как е било възможно майка им Съба Вазова да отгледа девет деца, да ги възпита в патриотизъм, родолюбие и честност. Както знаем, всички те са изключителни личности със свой голям принос за развитието на младата ни държава в началото на 20. век. Работят в различни сфери на българския живот - култура, политика и икономика, и оставят незабравима диря.

Има ли моменти от филма, които са снимани в Сопот?

Да, част от снимките бяха в Сопот, в къщата-музей „Иван Вазов“ в града. По време на снимките научих две нови неща - едното е, че Сопот означава „чешма“, а другото - значението на името Вазов. То идва от качествата на дядо им и означава "сладкодумен, човек, който говори увлекателно".

Със Сопот свързвам и Балкана като един български символ. Когато снимахме с дрон, се докоснахме до неговата величественост и тайнственост. И така като че ли участвахме в драматизма на сопотци през 1877 г. , които са бягали при опожаряването на града.

Казахте, че сте впечатлена от Вазовия род. Защо избрахте да представите най-напред ген. Владимир Вазов в свой филм?

Преди няколко години бях директор на Военно телевизионния канал и ми попадна дневник​ът на ген. Владимир Вазов - „Животописни бележки“- впечатляващ и като литература. По това време участвах в международна конференция за сигурността на Балканите, в град Струмица, Северна Македония. Реших да отида до Дойранското езеро, за да видя мястото на битката през Първата световна война. Посетих и село Фурка. Това, което емоционално ме стъписа, беше, че 100 години след тази война нищо не напомня за нея. Там няма български знаци. А трябва да имаме памет за историята си!

И филмът се роди.

Как представя тези моменти в дневника си генерал Вазов?

Той описва в детайли участието си на Дойранския фронт като командир на 9-а Плевенска дивизия. Той непрекъснато е сред войниците, които го наричат „нашия генерал“.

Разказва просто, емоционално и достоверно живота си на фронта, като кмет на София два мандата и за посещението си в Лондон. Там е участник в конгреса на Британския легион, посветен на войната. По време на военния ритуал участниците минават покрай свалените в тяхна чест знамена.

Във филма има игрални елементи. Кой е актьорът, на когото поверихте ролята на ген. Владимир Вазов във филма?

Аз съм убедена, че в нашия модерен живот по-силното въздействие на историческата кинодокументалистика е да има игрални епизоди. Така, с актьорското присъствие, образите въздействат по-емоционално. Ние много гледаме различни визуални продукти и имаме нужда от това да съпреживяваме историята на героите.

Талантливият актьор Николай Николов се превъплъщава в образа на ген. Владимир Вазов. Той работи и в дублажа, гласът му е много въздействащ и разпознаваем.

Реших да има и приемственост във филмите ми. Затова написах два допълнителни епизода, в които ген. Владимир Вазов се връща от фронта и посещава брат си Иван Вазов, който издава нова стихосбирка за войната. Ролята на Иван Вазов изпълнява актьорът Любомир Петкашев от Народния театър. Той вече е познат на публиката от предишния ми филм „Вярвам в гения на българския народ - професор проф. Иван Шишманов“.

Планирате ли да направите филм и за друга личност от Вазовия род?

Искам да направя филм за Иван Вазов. Но докосването до живота и личността му е трудно изпитание.

Надявам се да се случи някой ден. Считам това за мой творчески дълг.

Коментари